Доступність посилання

ТОП новини

Чи є «порох» для ефективної АТО?


Київ – Петро Порошенко заявляє про необхідність пришвидшити антитерористичну операцію, щоби вона тривала не місяці, а години. Натомість в уряді утримуються від того, аби називати конкретні терміни. У свою чергу експерти не поділяють оптимізму новообраного президента, але зазначають, що можливості для того, аби зробити АТО інтенсивнішою та ефективнішою, в українських силовиків є.

Новообраний президент Петро Порошенко заявляє, що вимагатиме змінити формат антитерористичної операції – вона має бути коротшою в часі та ефективнішою.

Натомість перший віце-прем’єр Віталій Ярема, який координує силові відомства, зазначив, що АТО триватиме до повного знищення терористів, однак не став уточнювати її тривалість. «Ми проводитимемо ці операції, доки на території України не залишиться жодного терориста», – наголосив Ярема. За його словами, «тут часом не можна міряти, бо дуже багато чинників, які впливають на ці процеси».

Бракує не сил, а ефективного управління – військовий експерт

Керівник військових програм Центру імені Разумкова Микола Сунгуровський не поділяє погляду Петра Порошенка про те, що антитерористичну операцію варто вимірювати у годинах.

«За моєю оцінкою, впродовж місяця, при вдалому збігові факторів, антитерористичну операцію можна було б завершити. Щодо годин – не знаю, напевно, погарячкував пан Порошенко», – зазначає він.

Водночас військовий експерт наголошує, що недостатня ефективність АТО зумовлена не браком силового ресурсу, а неефективністю управління та невдалою координацією дій між різними відомствами.

«Система управління не паралізована, але достатньо неефективна з багатьох причин. Це й хаотичні кадрові ротації, це й наслідки вкорінення агентури в силові органи. Через це маємо саботаж при проходженні команд і «злив» інформації. Нарешті, це й політичний підхід при розстановці керівних кадрів – коли вони належать до різних політичних сил і через це їм важко порозумітися. Це все ускладнює управління», – каже Микола Сунгуровський.

Тринадцятого квітня виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов заявив, що РНБО ухвалила рішення про проведення широкомасштабної антитерористичної операції з залученням Збройних сил України. У перебігу операції загинуло близько сорока українських військових, бійців підрозділів Нацгвардії та СБУ. Дані про втрати озброєних сепаратистів різняться від близько ста до кількасот.
Тіла сепаратистів привезли в донецький морг
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG