Доступність посилання

ТОП новини

Москві слід змиритися з тим, що українська нація обрала прозахідного президента – Самадашвілі


Саломе Самадашвілі, колишній посол Грузії в ЄС, аналітик Центру Європейських досліджень Вілфріда Мартенса
Саломе Самадашвілі, колишній посол Грузії в ЄС, аналітик Центру Європейських досліджень Вілфріда Мартенса
Брюссель – Чому в той час, як вибори до Європарламенту засвідчили ріст популярності антиєвропейських політиків, українці, обравши Петра Порошенка, показали, що своє майбутнє бачать в ЄС? Як далі діятиме об’єднана Європа в пошуку рішень української кризи? Та й чи може в цій ситуації початися діалог між Києвом та Москвою, готовність до якого вже озвучили представники Кремля. На ці питання відповідає Саломе Самадашвілі, яка донедавна очолювала Місію Грузії при ЄС, а наразі є аналітиком у Центрі Європейських досліджень Вілфріда Мартенса.

– Зростання впливу й підтримки, так би мовити, «антиєвропейських» партій в країнах Європейського союзу різко контрастує із підтримкою та сподіваннями українців, які щойно обрали відверто проєвропейського президента. Як Ви гадаєте, чому українці більш оптимістичні щодо Європи, ніж самі європейці?

– Спочатку, подивімося на європейські вибори та пам’ятаймо, що попри те, що антиєвропейські сили отримали суттєву підтримку, переважна більшість виборців тут все ж робить проєвропейський вибір. Гадаю, не варто перебільшувати потужність антиєвропейських настроїв у Євросоюзі, хоч вони, порівняно з минулим, дещо зросли. А відмінність полягає у тому, що українці обрали проєвропейського президента, бо вірять, що чим ближче до Європи, тим краще життя, краща політична система, це – верховенство закону та розвиток економіки.

Тим часом, у самій об’єднаній Європі існує невелика частина громадян, які пов’язують Євросоюз із погіршенням життя. Однак, це тільки питання часу, адже деякі держави тут змушені були пройти через болісні заходи, щоб залагодити проблеми економіки. Це вплинуло на виборців, однак, як тільки ситуація піде на краще, то ці настрої зникнуть. Щодо України, то там не виникає питання, яким шляхом йти далі. Українці чітко задекларували своє бажання майбутнього у Європі. Гадаю, що зрештою результати обидвох виборів – в Україні та ЄС – означають, чим більше Європи – це краще для кожного.

У вівторок у Брюсселі президенти та прем’єр-міністри країн ЄС обговорюватимуть результати виборів в Україні. Як Ви гадаєте, якими будуть їхні подальші дії щодо вирішення української кризи?
Росія повинна заявити, що дійсно хоче бути учасницею діалогу з новою українською владою та визнає результати виборів

– Ніхто не плекає надій на те, що ці вибори вирішать усі проблеми, пов’язані з Україною та Росією. Дуже важливою є реакція Росії на результати українських виборів. Заява (міністра закордонних справ Росії) Лаврова, що росіяни хочуть діалогу з новим президентом України – це важливий сигнал. Всі в ЄС хочуть знайти вихід і не обов’язково йдучи шляхом санкцій, ізоляції Росії, чи хочуть загнати її до глухого кута. Росія, тим часом, повинна заявити, що дійсно хоче бути учасницею діалогу з новою українською владою та визнає результати виборів. Тому європейські лідери на зустрічі дуже пильно вивчають всі сигнали з Москви щодо виборів в Україні.

– З огляду на проєвропейську позицію президента Петра Порошенка та знаючи про відчайдушне бажання Москви тримати Україну в своїй орбіті, наскільки вірогідним виглядає цей українсько-російський діалог?
Порошенко отримав підтримку народу з усієї України – і на сході, і на заході. Це лідер, підтриманий нацією

– Вибори в Україні продемонстрували всім і, гадаю, Кремлю це слід визнати, що українці мають дуже чітке бачення свого майбутнього. Порошенко – це президент, який отримав дуже переконливу підтримку народу з усієї України – і на сході, і на заході. Він не представляє тільки частину українців, чи якийсь окремий регіон. Це лідер, підтриманий нацією. Тому, якщо Росія хоче мати вплив в Україні, то їй слід співпрацювати з тими, хто в Україні має владу. Сьогодні це людина, яка отримала потужний мандат від народу на демократичних та вільних виборах. Тому, що б Росія не бажала, їх слід визнати цю реальність. Так само, як і той факт, що сили, які сьогодні намагаються дестабілізувати Україну, – надзвичайно маргінальні та незначні в українській політиці. Тож, якщо Москва хоче мати вплив на Київ, то їй слід вести мову з тими, хто має там владу, не з маргінальними групами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG