Доступність посилання

ТОП новини

ЄС реагуватиме на порушення правил енергоринку через «Південний потік»


Домовленості між Болгарією та Росією щодо будівництва болгарської ділянки газогону «Південний потік» загрожують енергетичній безпеці самої Болгарії. Про це після завершення неформального саміту ЄС у Брюсселі заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. За його словами, ЄС реагуватиме на порушення правил свого енергетичного ринку.

«На засіданні Європейської ради я наголосив, що дуже важливо, щоб ЄС залишався об’єднаним навколо питання енергеитчної безпеки, ніхто не заперечив проти цього. Я також відначив, що деякі угоди, яких було досягнуто у рамках проекту «Південний потік», суперечать правилам Європейського союзу. Ми, звісно, відреагуємо на це», ­­− заявив Баррозу.

Баррозу додав, що ЄС має гарантувати дотримання правил свого внутрішнього ринку.

Спільне болгарсько-російське підприємство «Стройтрансгаз консорціум» стало переможцем тендеру на робоче проектування і введення в експлуатацію магістрального газопроводу «Південний потік» у Болгарії . Про це йдеться в опублікованому 27 травня повідомленні російського «Газпрому».

Основним акціонером російського підприємства «Стройтрансгаз» є компанія Volga Group, яка контролюється бізнесменом Геннадієм Тимченком. У березні 2014 року проти цього російського бізнесмена, як проти члена найближчого оточення президента Росії Володимира Путіна, ввели санкції США. Натомість ЄС не включив поки мільярдера в списки осіб, які підлягають санкціям.

Будівництво ініційованого Росією газогону «Південний потік» почалося наприкінці 2012 року. Його частина буде прокладена по дну Чорного моря, він має пройти територією Болгарії, Сербії, Угорщини та Словаччини.
XS
SM
MD
LG