Доступність посилання

ТОП новини

Україна має сплатити половину газового боргу Росії і не пов’язувати переговори з Кримом – Еттінґер


Для вирішення газового конфлікту з Росією Євросоюз пропонує Україні заплатити половину її заборгованості за газ, визначеної Росією, та поки що відмовитися від претензій щодо привласнення російською стороною українського майна в окупованому Криму. Про це заявив комісар ЄС з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер.

«Наша пропозиція полягає у тому, щоб Україна заплатила 50 % свого боргу перед Росією – 2 мільярди доларів, а після цього шляхом переговорів вже було вирішене питання щодо встановлення справедливої, виправданої ринкової ціни», − заявив євкромісар з енернергетики.

Ґюнтер Еттінґер наголошує, що ЄС підтримує Україну, коли йдеться про окупацію Криму, привласнення там українського майна, зокрема в енергетичній сфері, порушення Росією міжнародного права. Але, продовжує він, спроби українського уряду пов’язати газові переговори з цими питаннями лише призведуть до їхнього уповільнення.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду у вівторок заявив, що Україна готова заплатити Росії за отриманий газ, однак в такому разі вона повинна віддати близько мільярда доларів за паливо, яке видобувають на території анексованого Криму.

Яценюк зазначив, що якщо до 29 травня не підпишуть угоди між «Нафтогазом України» і російським «Газпромом», то компанії зустрінуться в Стокгольмському арбітражі.

На кінець цього тижня запланований наступний раунд переговорів за участю ЄС, Росії та України щодо сплати Києвом боргу за імпортований російський газ і встановлення нової ціни на нього.

До вечора 28 травня сторони конфлікту мають дати Єврокомісії відповідь щодо того, чи пристають вони на запропоновану нею пропозицію.
XS
SM
MD
LG