Доступність посилання

ТОП новини

Україна заплатить за російський газ після узгодження ціни у 268,5 доларів – Продан


Україна готова заплатити за російський газ лише після узгодження тимчасової ціни на рівні 268,5 доларів за тисячу кубів, яка діятиме до повного врегулювання конфлікту. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

«На сьогодні ми пропонуємо пакетну угоду, яка, зокрема, закріплюватиме ціну на російський газ з 1 квітня. Ми вважаємо, що справедливим рівнем ціни є той, який було закріплено на перший квартал 2014 року (268,5 доларів за тисячу кубів). Згідно з такою пакетною угодою, ціна діятиме до остаточного вирішення питання. Тільки після підписання пакетної угоди вирішуватиметься питання оплати рахунків»,– сказав Продан агентству «Інтерфакс-Україна».

Сьогодні єврокомісар ЄС з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що для вирішення газового конфлікту з Росією Євросоюз пропонує Україні заплатити половину її заборгованості за газ, визначеної Росією, і поки що відмовитися від претензій щодо привласнення російською стороною українського майна в окупованому Криму.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у вівторок заявив, що Україна готова заплатити Росії за отриманий газ, однак у такому разі вона повинна віддати близько мільярда доларів за паливо, яке видобувають на території анексованого Криму. Яценюк зазначив, що якщо до 29 травня не підпишуть угоди між «Нафтогазом України» і російським «Газпромом», то компанії зустрінуться в Стокгольмському арбітражі.

За даними російського «Газпрому», борг України за спожитий газ наразі становить близько 3,5 мільярда доларів.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубів.
XS
SM
MD
LG