Доступність посилання

ТОП новини

Прикордонники на Сході України працюють в режимі облоги – голова служби


Українські прикордонники на кордоні з Росією, село Успенка, 25 травня 2014 року
Українські прикордонники на кордоні з Росією, село Успенка, 25 травня 2014 року
Київ – Кордон із Росією посилять до кінця тижня, але про закриття пропускних пунктів наразі не йдеться. Про це розповів голова Державної прикордонної служби Микола Литвин. За його словами, прикордонники працюють майже в режимі облоги, стикаючись із перебоями в комунікації із силами АТО та підозрюючи своїх російських колег у співпраці з сепаратистами.

До кінця тижня східний кордон України посилять військовими, заявив голова державної прикордонної служби Микола Литвин. Про закриття кордону з Російською Федерацією наразі не йдеться, додав він. Вже посилено пости на перешийку, що з’єднує Крим із материком. Також створені мотобригади для патрулювання.
Кордон із Росією посилять, але не закриють – голова прикордонної служби
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Окрім того, за словами Литвина, наразі розробляється концепція створення силового блоку прикордонної служби – спецпідрозділу чисельністю 2,5-3 тисячі осіб, які мали б у розпорядженні бронетехніку і могли протистояти загрозам, із якими прикордонникам довелося зіткнутися цієї весни.

«Фактично наші всі відділи там: Свердловськ, Краснодон, Бірюково, Дмитрівка в облозі знаходяться, оточені блокпостами з озброєними людьми», – говорить Литвин.

Голова прикордонної служби зазначив, що направив листа своєму російському колезі про те, що його сторона не виконує своїх зобов’язань і пропускає озброєних людей через кордон. За словами Миколи Литвина, з початку березня українські прикордонники передали до СБУ близько 200 осіб, які намагалися перетнути кордон, маючи при собі зброю та амуніцію або маючи відповідну підготовку для організації провокацій на території України. Ще 21 тисячі осіб відмовили у в’їзді на територію України.

Окрім того, існує проблема із комунікацією між прикордонниками і силами АТО, визнає Литвин.

Кордон із Росією понад 20 років був «прозорим» – Речинський

Усі силові структури в Україні виявились неготовими до ситуації, що склалася, однак за короткий час зроблено досить багато, сказав у коментарі Радіо Свобода радник міністра внутрішніх справ Станіслав Речинський. Однак, за його словами, складно налагодити захист на кордоні, який понад 20 років залишався «прозорим».

«Прикордонні пости на великих дорогах не закривають дірок, які існують поза межами цих доріг», – говорить Речинський.

За даними Державної прикордонної служби, за останні три місяці серед її представників – близько десятка поранених, є контужені, вчора до Києва транспортували трьох осіб у тяжкому стані.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG