Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор Круз: Росія має розплачуватися за свої дії в Україні


Американський сенатор Тед Круз вважає, що США мають надати військову допомогу Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:48 0:00

Американський сенатор Тед Круз вважає, що США мають надати військову допомогу Україні

Американський сенатор-республіканець Тед Круз вважає, що США має надати пряму військову допомогу Україні, включно з бойовою. Він також переконаний, що США мають постачати зріджений газ в Україну. Круз вважає себе послідовником колишнього президента США Рональда Рейгана. Він вперше побував у Києві, де в середу спілкувався з лідерами Майдану, українськими посадовцями та учасниками Американсько-української ділової ради (зустріч відбулася під егідою компанії Sigma Bleyzer). Тед Круз зустрівся з кореспондентом Радіо Свобода після своєї зустрічі з представниками української молоді, які брали участь у протестах на Майдані.
Сенатор Тед Круз зустрівся у Києві з активістами Майдану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

– Ще перед своїм першим візитом в Україну Ви хотіли зустрітися з лідерами Майдану. Щойно Ви мали таку змогу. Що для Вас означає Майдан?
Тед Круз
Тед Круз

– У мене залишилися сильні враження. Я зустрівся з лідерами Майдану, переважно зі студентами, молодими українцями, які мріють бути вільними від домінування з боку Росії. Це бажання бути вільними, щоб український народ сам міг визначати свою долю. Я також мав змогу побувати на Майдані раніше сьогодні і побачити, де українці віддавали своє життя, боролися за свободу, де в них стріляли снайпери. Тоді інші сміливці приходили їм на зміну, щоб боротися за свої права. Я скажу Вам, що голос українського народу чують у світі. Прагнення жити в умовах свободи – це універсальне бажання, що б’ється у кожному серці. Я тут перебуваю сьогодні, щоб передовсім передати українському народові, що американці разом з вами. З вами як друзі, щоб підтримати вашу боротьбу за свободу.

– Кандидат на президента України Петро Порошенко в інтерв’ю американській газеті «Вашингтон пост» закликав США укласти з Україною новий договір у царині безпеки і надати їй пряму військову допомогу. Чи Ви це підтримуєте?
Америка повинна підтримати Україну і виступити проти російських воєнних дій, проти російського вторгнення

– На мою думку, Америка повинна підтримати Україну і виступити проти російських воєнних дій, проти російського вторгнення в Україну і активних намагань підірвати її безпеку, проти того, що вона надсилає вояків, які спричиняють кровопролиття, насильство і підривають стабільність України.

– А як щодо бойової зброї? Це – суперечливе питання.

– На мою думку, ми повинні надати українському народу інструменти та обладнання, щоб він міг себе захистити. Я сподіваюся, що з часом співпраця розшириться. Зараз є негайні виклики – захисти себе.

– А про бойову зброю – так, чи ні?

– Так.

– Дехто вважає, що американські санкції недостатньо ефективні і пропонує запровадити особисті санкції щодо президента Росії Володимира Путіна. Що Ви скажете на це?
Повністю підтримую посилення американських санкцій проти Росії. Але у перспективі нам треба думати і про інші речі

– Я повністю підтримую посилення американських санкцій проти Росії. Але у перспективі нам треба думати і про інші речі. Це розгортання антиракетних установок у Східній Європі, з часом також і в Україні. По-друге, треба працювати з українським народом, щоб розширити вільну торгівлю, особливо розширити енергетичну співпрацю. І тут в Україні, і її спроможність імпортувати енергію, щоб Росія більше не могла використовувати енергетику для економічного шантажу, щоб український народ міг бути вільним та незалежним від енергії, що надходить з Росії.

– Чому Ви пропонуєте повернутися до проекту антиракетного щита, який у Вашингтоні згорнули 2009 року, якщо наприклад зараз в Україні ми є свідками так званої «гібридної» війни з Росією, ніхто не використовує ракет.
Путін є дуже відвертим у своєму бажанні відновити якомога більше з Радянського Союзу

– Загроза ракетного нападу залишається реальною. Є причина, чому Росія так агресивно боролася проти втілення антиракетної оборони. Путін є дуже відвертим у своєму бажанні відновити якомога більше з Радянського Союзу. Це бажання суперечить бажанню мільйонів людей жити вільно, без зовнішнього домінування. І на мою думку, Америка має робити все, що може, щоб підтримати незалежність наших друзів та союзників. Ще мене вразило те, яку роль молоді люди відіграють у змінах в Україні. Сьогодні вранці я відвідав 16-річну школярку, яка була на Майдані, коли снайпери поруч з нею стріляли в людей. І бачити надію, бажання жити вільно, яке горить у неї в серці – це надихає і справляє сильне враження. Підлітки і молодь, які протестували за свободу, буквально, повалили, стару владу.

– Повернімося до американської політки. Нещодавно американська компанія Exxon-Mobile домовилася про продовження співпраці з російською державною компанією «Роснефть». Дехто вважає, що це суперечить офіційній американській політиці санкцій щодо Росії. Яка Ваша думка?

– Замість того, щоб говорити про один конкретний контракт, дозвольте мені говорити про те, якою має бути наша політика. Наша політика має полягати в тому, щоб працювати з Україною якомога більше, дати їй змогу бути вільною та незалежною від енергетичного домінування.

– А як щодо цієї угоди?

– Оскільки я не бачив угоди, то не можу про неї говорити.

– А як стосовно бажання французів, попри санкції ЄС, продавати Росії кораблі «Містраль»? Знову ж таки в Україні це дехто оцінює як лицемірство Заходу.

– Застосування санкцій, особливо щодо такої держави як Росія – це складне завдання, особливо, коли є намагання об’єднати різних союзників у Європі, які мають ділові інтереси з Росією. Це непросте завдання, але воно того варте. Ми маємо це робити, ми повинні змушувати Росію заплатити істотну ціну, коли вона порушує суверенітет іншої держави, вторгається в іншу державу, за це треба розплачуватися. І ми маємо дивитися на кожен інструмент, щоб підвищити цю ціну. На мою думку, найефективніший інструмент – це надати альтернативні джерела енергопостачання, щоб український народ і європейці не були залежними від російської енергії. Це справа на перспективу і це буде найбільш значимою санкцією з усіх.

– Ви пропонували доставляти в Україну зріджений газ зі США. Як Ви це бачите і коли це стане можливим?
В Україні є сланцеві поклади, є природній газ, і Америка має допомагати, щоб їх розвивати, будувати інфраструктуру

– Це не може відбутися відразу. Нам потрібно почати працювати з Україною, в першу чергу, з розвитку її енергетики. В Україні є сланцеві поклади, є природній газ, і Америка має допомагати, щоб їх розвивати, будувати інфраструктуру, щоб прийняти зріджений газ. Америка має багато енергетичних покладів і ми маємо постачати енергоресурси в Україну, щоб вона мала альтернативу. Це допоможе Україні бути вільною та незалежною.

– Українці вже детально аналізують, як американці будуть розвивати українську енергетичну сферу. Нещодавно син віце-президента США Байдена вирішив працювати на українську енергетичну компанію. Білий дім заявив, що він приватний громадянин і що уряд не підтримує цієї конкретної фірми. Але, тим не менше, дехто бачить тут конфлікт інтересів. А Ви?

– Це викликає стурбованість. І мені здається, що урядовці не мають викликати нарікань, і питання, яке Ви порушуєте, треба порушувати.

– Включно з дітьми урядовців?

– Саме це питання треба порушувати.

– Дехто очікує, що Ви будете балотуватися на президента США у 2016 році. Я не певна, що українська столиця це місце, де Ви готові оголосити про свої плани, але, тим не менше, чи колись Ви збираєтеся балотуватися на цю посаду?

– Зараз я думаю не про вибори 2016 року, а про те, щоб працювати в американському Сенаті, де я працюю зараз і роблю те, що можу, щоб боротися за економічне зростання і робочі місця в Америці, по-друге, захищати вдома наші конституційні права. По-третє, працювати, щоб відновити американське лідерство у світі. За останні кілька років, на жаль, ми бачили, що лідерство США зменшилося і цей вакуум почали заповнювати такі держави, як Росія, як Іран, як Китай. На мою думку, Америка має бути голосом свободи, відлуння якого чути у світі. Коли дисиденти, протестувальники піднімаються за свої природні права, які дав кожній людині Бог, то Америка має бути голосом, що заохочує ці зусилля і є поруч із бажанням кожної людини йти цим шляхом.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG