Доступність посилання

ТОП новини

Україна платитиме ринкову ціну за російський газ, а не політичну – Яценюк


Україна наполягає на ринковому підході до ціноутворення щодо поставок російського газу і готова до компромісу. Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на конференції з енергетичної безпеки в Берліні.

«Ми готові платити ринкову ціну за газ, але ніколи – політичну. Чому Росія подвоїла ціну? Ми готові йти на компроміс, ми готові до ринковому підходу, ми готові сплатити рахунок», – зазначає Арсеній Яценюк.

За словами керівника українського уряду, сьогодні Росія не готова до реальних переговорів. У нинішніх умовах Київ не може вірити словам Москви, а тільки діям, наголосив Яценюк.

Як заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, Україна готова заплатити за російський газ лише після узгодження тимчасової ціни на рівні 268,5 доларів за тисячу кубів, яка діятиме до повного врегулювання конфлікту.

Сьогодні єврокомісар ЄС з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що для вирішення газового конфлікту з Росією Євросоюз пропонує Україні заплатити половину її заборгованості за газ, визначеної Росією, і поки що відмовитися від претензій щодо привласнення російською стороною українського майна в окупованому Криму.

За даними російського «Газпрому», борг України за спожитий газ наразі становить близько 3,5 мільярда доларів.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубів.
XS
SM
MD
LG