Доступність посилання

ТОП новини

Відповідь на «газову агресію» Росії – спільна енергетична політика


Канцлер Німеччини Ангела Меркель та прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на конференції з енергетичної безпеки у Берліні
Канцлер Німеччини Ангела Меркель та прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на конференції з енергетичної безпеки у Берліні

Наталя Писанська

Берлін – «Газовою агресією» назвав премʼєр-міністр України Арсеній Яценюк політику президента Росії Володимира Путіна. Під час візиту у Берлін, де глава українського уряду зокрема взяв участь у міжнародній конференції з енергетичної безпеки, Яценюк наголосив: Київ готовий до компромісу з Москвою щодо газу, але лише за умови справедливої ціни. І доки Україна чекає на поступки з боку Росії і погрожує міжнародним судом, у ЄС вважають, що поступу в енергетичних відносинах двох сусідніх країн не уникнути.

Газова проблема – лише частина великого геополітичного конфлікту, спровокованого Росією, – таку заяву премʼєр-міністр України Арсеній Яценюк зробив в інтервʼю німецькій газеті «Більд». На думку урядовця, єдиною відповіддю на «газову агресію» президента Росії Володимира Путіна може бути спільна енергетична політика Європейського Союзу, США та України.

«Підвищення вдвічі ціни на російський газ для України сталося з однієї причини: Україна як вільна країна ухвалила рішення і підписала угоду з ЄС. Такий крок матиме наслідки для російської газової монополії. Якщо ми зможемо дійти згоди у цьому питанні, то Україна сплатить усі борги протягом десяти днів. Про це ми уже заявили відкрито», – зазначив він.

Не знижки, а справедливий ринковий підхід

Під час виступу на конференції з енергетичної безпеки Арсеній Яценюк зокрема зазначив: Україна готова до компромісу з Росією, якщо та зменшить ціну на газ. За словами глави уряду, йдеться не про певні знижки, а про справедливий ринковий підхід.

Яценюк заявив, що бачить два виходи з ситуації, що склалася: або Росія іде назустріч, або 29 травня Україна звертається з судовим позовом до російського «Газпрому». Тим часом у самій Москві наполягають: якщо Україна до ранку 3 червня не сплатить за боргами, «Газпром» обмежить поставки газу. Олексій Міллер, очільник російського газового монополіста, називає цифру у понад 5 мільярдів доларів – таким, за його словами, буде борг «Нафтогазу» станом на 7 червня.

Компроміс можливий, вважають у ЄС

Попри протилежні позиції, які у газовому питанні займають Україна і Росія, у ЄС вважають, що сторони досягнуть порозуміння. Зокрема, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр оцінив ситуацію довкола газового конфлікту Києва і Москви оптимістично.

«Ми розуміємо, що перебої у постачанні газу зашкодять усім сторонам. І тому ми маємо докласти всіх зусиль, щоб енергетична політика і газові поставки не стали предметом великого політичного конфлікту між Сходом і Заходом, між Росією та Україною, між Росією і Європейським союзом. Я гадаю, що і Росія має інтерес, з економічних причин, щоб енергополітика країни не ставилася під сумнів», – заявив міністр.

Крім газового питання, у Берліні Арсеній Яценюк обговорив із німецькими високопосадовцями і результати виборів президента України, а також ситуацію на сході, де триває антитерористична операція. Про це йшлося зокрема на вечері, що тривала у відомстві канцлера Німеччини Ангели Меркель.

У четвер, як очікується, Арсеній Яценюк візьме участь у церемонії вручення міжнародної премії Карла Великого, лауреатом якої цьогоріч став президент Європейської ради Герман ван Ромпей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG