Доступність посилання

ТОП новини

Обама: провідна роль США у світі допомогла зупинити Росію в Україні


Президент США Барак Обама на випускній церемонії у Військовій академії США у Вест-Пойнті, 28 травня 2014 року
Президент США Барак Обама на випускній церемонії у Військовій академії США у Вест-Пойнті, 28 травня 2014 року
Президент США Барак Обама у великій промові з багатьох зовнішньополітичних питань згадував про Україну не раз – у першу чергу як один із прикладів передової ролі Сполучених Штатів у світі. США повинні завжди бути провідною силою у світі, наголосив він.

Сполучені Штати Америки повинні завжди вести перед на світовій арені, заявив президент США Барак Обама. Він виступив у середу з великою зовнішньополітичною промовою на випускній церемонії у Військовій академії США у Вест-Пойнті – провідному військовому училищі армії США.

«Якщо не ми, ніхто інший цього не зробить. Армія, в яку ви вступили, є і завжди буде головною опорою цього лідерства. Але воєнні дії США не можуть бути єдиною чи й головною складовою нашого лідерства в усіх випадках», – наголосив Обама.

За його словами, США в разі, якщо того вимагатимуть інтереси держави, вдадуться до воєнної сили, за потреби й одностороннім чином. Але він додав, що використання воєнної сили має бути виправдане, і необхідно вживати й інші інструменти – такі, як дипломатія чи санкції.

Україна як приклад успіху провідної ролі США

Україну Барак Обама навів як приклад цього. «В Україні останні дії Росії нагадують дні, коли радянські танки входили у Східну Європу. Але зараз уже не Холодна війна. Наша здатність сформувати світову думку допомогла ізолювати Росію негайно», – сказав він.

Завдяки провідній ролі США світ відразу засудив дії Росії, нагадав Обама. Європа і «Група семи» приєдналися до санкцій США, союз НАТО посилив підтримку східноєвропейських союзників, МВФ почав допомагати стабілізувати економіку України, а спостерігачі ОБСЄ стали очима світу в нестабільних частинах України. Така мобілізація світової думки і світових інституцій стала противагою російській пропаганді, російським військам на кордоні і озброєним бойовикам, і на вихідні мільйони українців проголосувати, сказав Обама й додав, що вже говорив із наступним президентом України.

Крім того, саме провідна роль США у створенні коаліції, яка наклала санкції на економіку Ірану і водночас простягнула руку дипломатії іранському урядові, дала змогу мирно вирішувати розбіжності щодо ядерної програми Тегерана, додав Обама.

Проти тероризму – спеціальним фондом

Загалом, за словами президента США, найбільшою загрозою для його країни і для світу нині є тероризм. Він додав, що Сполучені Штати створюють Фонд контртерористичного партнерства на суму до 5 мільярдів доларів. Цей фонд дасть змогу надавати навчання й іншу допомогу та підтримку країнам-партнерам, які, за словами Обами, в боротьбі з тероризмом перебувають на лінії фронту – зокрема, в таких, як Ємен, Сомалі, Лівія чи Малі.

Створити такий фонд дасть змогу вивільнення коштів унаслідок завершення воєнної операції США в Афганістані, заявив Барак Обама. Вашингтон заявив раніше, що планує до кінця року вивести з цієї країни майже всі свої війська, лишивши лише менш як 10 тисяч, а до кінця наступного року вивести й більшість із тих.

Нинішній виступ президента США, присвячений переважно зовнішній політиці, став першим із низки, на які очікують наступними днями. Вони мають на меті заспокоїти критиків, які кажуть, що зовнішня політика США надто слабка.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG