Доступність посилання

ТОП новини

Керівник Міноборони пояснив, чому Слов’янськ досі не звільнили


Українські солдати перевіряють документи на блокпості у Слов'янську, 29 травня 2014 року
Українські солдати перевіряють документи на блокпості у Слов'янську, 29 травня 2014 року
Київ – У Збройних силах є численні зловживання щодо постачання, які командування намагається оперативно виправляти. Про це заявив виконувач обов'язків міністра оборони генерал-полковник Михайло Коваль, звітуючи в парламенті. Він також визнав, що тилові служби виявилися не готові до виконання нових завдань, які виникли під час виконання антитерористичної операції, але тепер ситуацію виправлено. Між тим, Верховна Рада не стала виносити на розгляд питання про запровадження на Донбасі надзвичайного стану.

Виступаючи з трибуни парламенту, в. о. міністра оборони визнав, що армійські підрозділи, залучені до антитерористичної операції, зіткнулися із проблемами постачання. Але ці проблеми намагаються оперативно долати, а причетних до зловживань посадовців керівництво Міноборони притягає до відповідальності.

«Ми проводимо роботи проти зловживань. Тільки вчора я вимушений був віддати наказ про усунення деяких посадовців, які відповідали за забезпечення, з посад і передачу їхніх справ до прокуратури. На жаль, зловживання є чисельні, але ми їх виявляємо і усуваємо», – запевняє генерал Михайло Коваль.

Коваль попросив не вішати на генералів ярлики

Також генерал Коваль пояснив причини великих втрат серед бійців 51-ї бригади під Волновахою. За його словами, при штаті воєнного часу 4500 осіб, в мирний час в бригаді було лише 450 осіб, із яких лише три командири механізованого взводу. Він також закликав припинити необґрунтовану критику генеральського складу армії.

«Я хотів би, аби ви до українських генералів ставилися з повагою. Ви не говорите про генерал-лейтенанта Муженка, який ходить у цепі разом із солдатами і знищує сепаратистів. І переважна більшість українських генералів – це фахівці своєї справи!.. Хотів би попросити, щоб ярлики не вішали», – наголошує генерал Коваль.

Один із депутатів-комуністів обурився, що під час антитерористичної операції застосовується авіація. У відповідь в. о. міністра оборони запевнив, що «бойові літаки та вертольоти літатимуть до кінця антитерористичної операції». Ці слова сесійна зала парламенту зустріла оплесками.

Разом із цим генерал Коваль запевнив, що Збройні сили роблять все для того, щоби жодна мирна людина не постраждала. В іншому разі, «Слов’янськ був би давно наш».

Надзвичайного стану не буде, але може бути воєнний

Між тим, спікер Олександр Турчинов відхилив ініціативу про розгляд законопроекту про запровадження на Донбасі надзвичайного стану. Відповідаючи на виступ одного з депутатів, головуючий зазначив, що режим надзвичайного стану раніше не могли запровадити через вибори. зараз він уже нічого не вирішує. Може постати питання про запровадження у Донецькій та Луганській областях воєнного стану, але це компетенція насамперед РНБО.

Натомість Олександр Турчинов зазначив, що найближчим часом має бути ухвалене рішення про збільшення удвічі видатків на харчування військовослужбовців, а також про значне підвищення – «не на сто гривень, а в рази» – платні тим, хто безпосередньо веде бойові дії.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG