Доступність посилання

ТОП новини

Український культурний фронт проти пропаганди Росії


Київ – Російська медійна продукція в Україні має проходити моніторинг на пропаганду. З такою ініціативою виступили митці Українського культурного фронту, що готують спеціальний законопроект «про заборону окупаційної медіа-продукції в українському інформаційному просторі». Переконують, заборона буде не тотальною і стосуватиметься здебільшого засобів масової інформації. Натомість для депутатів, які б мали ухвалити такий закон, ініціатива митців виглядає смішно.

Війна починається з пісень «Бєлий лебедь на пруду», «З днем народження братуха», а закінчується стріляниною і невинними жертвами на території України, вважає телеведучий, письменник і галерист Антін Мухарський. Саме російський маскульт призвів до кризи книговидання, кінематографу і зубожіння української культури. Відтак його треба заборонити, вважає він разом з митцями, що об’єднались в Український культурний фронт. Зараз або ніколи, кажуть вони й ініціюють спеціальний законопроект про заборону російських серіалів, фільмів, музики на українському телебаченні та радіо, що вже до кінця червня буде поданий на розгляд Верховної Ради.

«Однією з ініціатив має стати створення або при Міністерстві культури, або при Раді національної безпеки певного відділу, який буде моніторити і надавати ліцензію на використання російської медійної продукції в українському медіа-просторі. Це буде для того, щоб відстежувати, які фільми, за якими критеріями можуть підпадати під пропаганду російської імперської ідеології. Вони мають бути заборонені в публічному просторі», – каже Антін Мухарський.

Разом з тим, митці наголошують, що не виступають проти російської культури загалом, а конкретно проти «московського великодержавного безкультур’я». Крім того, заборона не буде тотальною, а стосуватиметься лише публічного простору: теле- і радіоефірів, і не стосуватиметься інтернету. Планують в Українському культурному фронті також накладати податок на російську медіа-продукцію, а отримані гроші перенаправляти на розвиток усього українського.
90% медійного продукту, який йде по ТБ, – це російський продукт
Андрій Єрмоленко

«Ми чомусь орієнтувались весь час, щоб нікого не образити, не утискати чиїсь права. От ми пограли в лібералізм і тепер маємо, що 90% медійного продукту, який йде по ТБ, – це російський продукт. Ми бачимо, що це такі недолугі шоу. Відбулося те, що в Україні немає нічого українського. Зараз ми маємо заблокувати, поставити величезні барикади і створювати щось своє, дійсно нове, європейське, жваве і припинити загравання з оцією азійщиною», – пропонує художник Андрій Єрмоленко.

Нічого створювати не треба, вже все є – Томенко

Натомість голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко до такої ініціативи митців ставиться дещо скептично. Жодного спеціального органу і навіть законопроекту не потрібно, каже він, у нас все є, головне, щоби всі працювали, як потрібно.
Є система Міністерства культури, де прокатні ліцензії на будь-який фільм чи телевізійний продукт треба отримати
Микола Томенко

«Є система Міністерства культури, де прокатні ліцензії на будь-який фільм чи телевізійний продукт треба отримати в Міністерства культури. За це ми гроші платимо в бюджет. Відповідно Національна рада з питань телебачення і радіомовлення в іншій частині координат контролює, скільки продукції українською мовою, скільки вітчизняного виробництва. В нас навіть є і також фінансується державою Національна комісія з питань суспільної моралі, яка здійснює моніторинг змістовних параметрів. Тому щось нове створювати – це безумство», – каже Томенко.

Тим часом, декілька українських каналів самі проявили ініціативу і заявили, що припиняють показ серіалів та іншого продукту, що вихваляє спецпризначенців та збройні сили Росії.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG