Доступність посилання

ТОП новини

Росія відповідальна за ситуацію на Сході України, яку не вирішити швидко – чеський міністр


Міністр закордонних справ Чехії Лубомір Заоралек не має сумнівів у тому, що Росія відповідальна за ситуацію в Донецьку і Слов’янську на Сході України, сказав він сьогодні в інтерв’ю агентству Reuters.

Але, на його думку, Захід нині не має достатньо сил, щоб зупинити підтримуване Росією втручання в Україні. За його словами, координований підхід і санкції Заходу проти Росії дуже важливі, але вони не зможуть швидко змінити ставлення президента Росії Володимира Путіна. «Цей процес займе більш тривалий час – вирішити це за кілька місяців, мабуть, неможливо», – сказав Заоралек.

При цьому поведінка Путіна двозначна і такою, ймовірно, залишиться, вважає чеський міністр. «З одного боку, він намагається показати, що готовий до переговорів і певних поступок, з іншого, ми бачимо, як росіяни посилають своїх вояків до Донецька і Донбасу», – наголосив він.

Вихід із кризової ситуації чеський політик бачить у тому, щоб довести Росії необхідність співпраці з ЄС. Потрібно показати Росії, що Європейський союз є саме тим економічним партнером, який сьогодні потрібен Москві для модернізації її економіки, сказав він.

«У справі модернізації я не бачу іншої можливості для Росії, ніж співпраця з Європою», – наголосив Заоралек. Для Чехії, можливо, нинішня ситуація і викликає труднощі, але «для Росії ізоляція може стати фундаментальною проблемою», а з огляду на майбутній розвиток, і «катастрофою», додав чеський міністр.
XS
SM
MD
LG