Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 30 травня. Російські ЗМІ: українська армія стріляє по дітях


Блокпост українських солдат у Слов'янську, 4 травня 2014 року
Блокпост українських солдат у Слов'янську, 4 травня 2014 року
Обстріли району телевежі проросійськими бойовиками в Слов’янську призводять до потрапляння снарядів у житлові райони, зокрема лікарні та школи, заявив прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашковський. При цьому українські військові наголошують на тому, що ніколи не здійснюють обстрілів, які можуть пошкодити помешкання мирного населення. Тим часом російські ЗМІ заявляють, що українські силовики обстрілюють автобуси з дітьми, дитячі школи й лікарні. Ще одна топ-тема російської пропаганди: звинувачення українського режисера Олега Сенцова з Криму в тому, що він здійснював там терористичну діяльність і керував осередком «Правого сектору». Хоча до останнього, як з’ясувалося, Олег Сенцов не мав жодного стосунку.
Російські ЗМІ звинувачують українських військових у тому, що ті обстріляли автобуси з дітьми у Слов’янську, перед тим потримавши їх п’ять годин на своєму блокпосту, відкрили артилерійський вогонь по дитячій лікарні й пробили снарядом дах школи.

Прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашківський у коментарі Радіо Свобода навів зовсім іншу версію подій. За його словами, бойовики у Слов’янську володіють однією бойовою машиною десанту, яка є, однак, пошкодженою, тому її возять на лафеті. З цією БМД терористи намагаються обстрілювати об’єкти українських військових, зокрема їхні позиції в районі телевежі, але потрапляють, поміж іншого, в житлові райони, де розташовані дитяча лікарня й школа.

«Терористи встановили її на лафет, переміщують цю бойову машину десанту по місту, встановлюють її між поселень людей, стріляють звідти по нібито військових об’єктах. Насправді так, як це сталося сьогодні поблизу телевежі в Слов’янську, вони встановили свою машину й почали стріляти в бік телевежі, але потрапляли далі, в район, де знаходилися місцеві мешканці, де знаходилася лікарня», – розповів Олексій Дмитрашківський.

Відео поширене в YouTube

Повідомлення російських ЗМІ про те, що українські військові нібито обстріляли автобуси з дітьми, Олексій Дмитрашковський також спростовує. Колона, в якій їхали 210 дітей, доїхавши до блокпоста терористів, розвернулася назад. До блокпоста українських військовиків вона, взагалі, не доїжджала.

«Колона розвернулася і поїхала назад. Наразі ми маємо інформацію, що дітей посадили в потяг і відправили їх... Але поступила інша інформація від терористів, що українські військові нібито обстріляли колону дітей, що не відповідає дійсності взагалі», – наголосив прес-офіцер.

Олексій Дмитрашковський також зазначив: «Я з впевненістю заявляю про те, що українські військовослужбовці не вели, не ведуть і не будуть вести обстрілу помешкань мирних людей, і в самих людей стріляти також не будуть».

Виконувач обов’язків міністра оборони, генерал Михайло Коваль, доповідаючи у Верховній Раді 29 травня, запевнив, що Збройні сили роблять все для того, щоби жодна мирна людина не постраждала. В іншому разі українські силовики вже б давно відновили контроль над територією міста, запевнив міністр.
Олег Сенцов
Олег Сенцов
«Автомайдан – координатор «Правого сектору», кінорежисер – керівник терористів» – так вважають у ФСБ

Ще одна топ-тема російських ЗМІ: український режисер Олег Сенцов із Криму нібито керував там диверсійною групою, планував здійснювати теракти по всьому півострову – і все це під парасолькою «Правого сектору».

У матеріалі прокремлівського телеканалу НТВ мовиться: «Вже точно відомо, що Сенцов належав до «Правого сектору» і був тією самою людиною, яка зібрала ціле угруповання бойовиків: щоденно проводив з ними організаційні збори та роздавав диверсійні завдання. За інформацією слідчих, підозрювані планували знищити кілька важливих об’єктів у Севастополі, Сімферополі та Ялті…»

Координатор «Правого сектору», голова київського штабу організації Андрій Тарасенко у коментарі Радіо Свобода заявив, що Олег Сенцов ніколи не мав жодного стосунку до «Правого сектору».

«Нам насправді дуже шкода, що такі хороші люди ніякого стосунку до «Правого сектору» не мають. Вони нічого поганого не зробили і є лише патріотами України», – сказав Андрій Тарасенко.

МЗС України невідкладно надіслало до російського МЗС ноту з вимогою щодо негайного звільнення Олега Сенцова та інших затриманих Росією громадян України.

У заяві українського зовнішньополітичного відомства зазначено: «Українська сторона вважає підозри щодо нібито їх участі у підготовці терористичного акту в Криму абсурдними, безпідставними та юридично необґрунтованими».

Журналіст Катерина Сергацкова розслідувала справу Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка та інших затриманих ФСБ українських громадян у Криму. Вона зазначає, що український режисер є активістом Автомайдану, який ФСБ Росії намагається виставити як координаційну структуру «Правого сектору», що не відповідає дійсності. Ще одна нелогічність висунутих обвинувачень: йому інкримінують намір здійснити теракт до 9 травня, але затримали Олега Сенцова 11 травня, і жодних терактів у Криму у переддень чи в сам День перемоги не було. Сам він підтримував лише мирні способи дії, ніколи не виказував ніяких симпатій чи намірів щодо будь-яких силових методів боротьби.

«Олег був одним із активістів Автомайдану, зокрема він допомагав тим українським військовим, які відмовилися приймати російське громадянство та працювати на Росію, виїхати з Криму, сприяв українським активістам на півострові. Нічого протизаконного він не робив», – розповіла в коментарі Радіо Свобода Катерина Сергацкова.

Олег Сенцов за походження є етнічним росіянином, публічно підтримує ідею єдності України, вважає, що Крим має залишитися в складі української держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG