Доступність посилання

ТОП новини

Росія, Україна і ЄС продовжать газові дискусії щодо боргу, цін та гарантій


Брюссель – У понеділок у Брюсселі очікується чергова тристороння зустріч – Росії, України та ЄС – щодо умов продовження постачання російського газу. «Нафтогаз» надіслав «Газпрому» проект додаткової угоди до відповідного контракту, який має діяти до 2019 року, на купівлю та продаж російського палива. Про це повідомили в прес-службі української компанії. Угода передбачає зміни в умовах контракту. Які саме зміни пропонують, прес-служба не уточнює. Тим часом у Брюсселі газовий конфлікт України та Росії розцінюють не як комерційний, а як політично мотивований.

Чергова тристороння зустріч представника Єврокомісії та міністрів з енергетики від Росії та України минулої п’ятниці у Берліні вкотре не принесла прориву в залагодженні газового конфлікту. Хоча, на думку єврокомісара з енергетичної політики Ґюнтера Еттінґера, прогресу в намаганні домовитися все ж було досягнуто.

«Нафтогаз» надав письмове підтвердження, що надіслав на рахунок «Газпрому» перший транш боргових виплат, сумою 786 мільйонів доларів. Росія, тим часом, дала зрозуміти, що може погодитися на перегляд чинних цін на блакитне паливо, з якими не погоджується Україна.

Після підтвердження «Газпромом» надходження грошей на його рахунки, ми продовжимо переговори щодо пакетної угоди врегулювання ситуації. Йдеться про ціну на майбутні постачання й про графік погашення заборгованості
Олександр Новак
«Ми домовилися, що після підтвердження «Газпромом» надходження грошей на його рахунки, ми продовжимо переговори щодо пакетної угоди врегулювання ситуації. Йдеться про ціну на майбутні постачання й, відповідно, про графік погашення заборгованості, яка ще залишається», – заявляє російський міністр енергетики Олександр Новак, вказуючи на те, що його країна готова «проявити добру волю» й обговорити у Брюсселі можливе скасування передплати на газ, яку Москва погрожує впровадити з початку червня.

Україна готова до Стокгольмського арбітражу

Україна ніколи не погодиться на ціну майже 500 доларів за тисячу кубометрів газу. За такою ціною Україна не буде купувати газу
Арсеній Яценюк
Київ тим часом, наголошує на тому, що не платитиме за російський газ за цінами, на яких наполягає Москва. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що «Україна ніколи не погодиться на ціну майже 500 доларів за тисячу кубометрів газу. За такою ціною Україна не буде купувати газу», – каже голова уряду. Він також висловив сподівання, що сьогодні відбудеться остаточний раунд переговорів, тим часом, «всі процедури, що передують зверненню України до Стокгольмського арбітражного суду, вже пройдені», – зауважує прем’єр-міністр Яценюк.

Деякі європейські експерти з енергетичних питань прогнозують, що Росія через «Газпром» продовжуватиме політику тиску на Київ і далі погрожуватиме припиненням постачання газу. Однак, якщо це й станеться, то тимчасово, бо мета Кремля – чинити щось на зразок «контрольованої кризи», тим паче, що нині – влітку – споживання блакитного палива скорочується майже на третину, порівняно із зимою.

Водночас аналітик та віце-президент варшавського Центру східних досліджень Адам Еберхард стверджує, що серйозної газової кризи не буде, тому що в інтересах Росії – не зупинити постачання блакитного палива до України та ЄС.

Росії невигідно перекривати вентиль – експерт


У той час, як Росія погрожує (відключенням постачань), це є зручним інструментом тиску на ЄС і Україну. Однак, як тільки припиниться постачання газу, то реальна ситуація може різко змінитися
Адам Еберхард
«У той час, як Росія погрожує (відключенням постачань), це є зручним інструментом тиску на ЄС і Україну. Однак, як тільки припиниться постачання газу, то реальна ситуація може різко змінитися», – каже експерт.

Польський експерт нагадує, що результатом газової кризи 2009 року стало те, що Європейська співдружність серйозно почала будувати з’єднання та засоби постачання газу між членами співтовариства. За даними експертів, за останні вісім років частка Росії в газовому балансі Європи знизилася з 39 відсотків до 25 відсотків.

Адам Еберхардт додає, що перекриття газопостачання з боку Росії було б на руку тим європейським політикам, що виступають за створення так званого Енергетичного союзу – об’єднання держав, де встановили б єдині правила, ціни та функціонування ринку енергії і який би унеможливив використання Росією газу, як засобу тиску для досягнення своїх геостратегічних цілей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG