Доступність посилання

ТОП новини

Кличко: змінилося обличчя, але система залишилася та ж сама


Київ – Майдан стоятиме і надалі. Так вирішили учасники віча, яке зібралося у центрі Києва у неділю за ініціативою близько 50 громадських організацій. Кілька тисяч людей вирішували – які завдання нині стоять перед Майданом та яким є його майбутнє. Присутній на зібранні лідер виборчих перегонів мера столиці Віталій Кличко запевнив, що влада не має намірів виганяти протестувальників з київського майдану Незалежності.

Віче на київському майдані Незалежності розпочалася молебнем, який провели представники різних релігійних конфесій. Учасники зібрання тримали в руках державні прапори України, а також низки громадських організацій та сотень Самооборони Майдану. Зі сцени виступали сотники й громадські діячі. Сотник Микола Бондар заявив, що Майдан повинен стояти і надалі.

Майдан мусить стояти, хоча б через те, що не виконані перші вимоги – це зміна системи, покарання людей, які давали злочинні накази, людей, які виконували злочинні накази
Микола Бондар
«Майдан мусить стояти, хоча б через те, що не виконані перші вимоги – це зміна системи, покарання людей, які давали злочинні накази, людей, які виконували злочинні накази. За те, що це не було вчинене, несе відповідальність кожен депутат Верховної Ради», – наголосив Бондар.

У КМДА буде працювати представництво Майдану – Кличко


Переможець виборів міського голови Києва Віталій Кличко також прийшов на віче. Лідер партії УДАР пообіцяв скласти присягу перед киянами після офіційного визнання його мером столиці. Також Кличко заявив:

Майдан виконав важливу функцію – диктатора більше немає, в Україні відбулися президентські вибори – чесні, прозорі
Віталій Кличко
«Майдан виконав важливу функцію – диктатора більше немає, в Україні відбулися президентські вибори – чесні, прозорі. В Україні відбувається перезавантаження влади. Я розумію, є багато прикладів, коли змінилося обличчя, але система залишилася та ж сама. Поширюються чутки, що Кличко казав: розігнати Майдан – це технологія. Я завжди був проти цього», – сказав Кличко.

Кличко також запевнив, що вже провів декілька зустрічей із сотниками Майдану щодо облаштування життя в центрі столиці й зазначив, що ці зустрічі будуть проходити постійно. За його словами, у Київський міській держадміністрації працюватиме представництво Майдану, а вулицю Інститутську перейменують на вулицю Небесної сотні. Лідер УДАРу також наголосив на необхідності переобрати Верховну Раду. Натовп спершу невдоволено реагував на виступ Кличка, однак на словах «переобрати Раду» люди зааплодували.

Майдан контролюватиме цю владу – сотник Спартак


Один із сотників, який називає себе Спартаком, виступаючи перед присутніми на вічі наголосив:

«Майдан – то є голос країни. Майдан буде контролювати цю владу. Майдан – є тим кулаком, тією силою, яка об’єднує весь народ по всій Україні. Він має бути тут, це – голос, який має постійно говорити», – проголосив Спартак.

Утім, серед учасників віча бути й ті, хто висловлювався за зміну формату Майдану, серед них і громадський активіст Степан Рац.

«Майдан повинен розходитися. Рада Майдану повинна бути створена за допомоги Порошенка. Координаційна рада Майдану – вона повинна бути», – вважає Рац.

За словами сотника Миколи Бондара на території Майдану запровадять «сухий закон». Він запевнив, що через постійні скарги на п'яних мешканців наметового містечка на його території запровадять жорстку дисципліну. Зокрема, на території Майдану заборонять торгівлю алкогольними напоями, а намети будуть перевірятися на наявність випивки кожного вечора і ранку.

Учасники віча також закликали уряд прозвітувати про 100 днів роботи на Майдані у неділю, 8 червня.

Офіційна частина віча завершилася виконанням гімну України.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG