Доступність посилання

ТОП новини

Справи проти українських силовиків, порушені у Росії, не матимуть правових наслідків – ГПУ


Кримінальні справи, порушені у Росії проти українських силовиків, які беруть участь в антитерористичній операції на Донбасі, не матимуть правових наслідків. Про це йдеться у повідомленні, оприлюдненому на сайті Генеральної прокуратури України.

«Участь суб’єктів боротьби з тероризмом в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей здійснюється у повній відповідності до положень національного законодавства України та норм міжнародного права. Тому посилання на Женевську конвенцію «Про захист цивільного населення під час війни» 1949 року є абсолютно недоречним. Забезпечення конституційного порядку на цих територіях є прямим обов’язком держави відповідно до Основного закону України, законів «Про основи національної безпеки України», «Про боротьбу з тероризмом» та інших актів чинного законодавства», – зазначили у відомстві.

У Генпрокуратурі наголосили, що «апелювання російської сторони до норм міжнародного гуманітарного права викликають подив з огляду на бездіяльність посадових осіб Російської Федерації, які фактично сприяють безперешкодному проникненню на територію України через кордон незаконних озброєних формувань». «Ці дії можуть мати ознаки сприяння міжнародному тероризму», – додали у Генпрокуратурі.

«У такий спосіб, на нашу думку, здійснюється відверта спроба замаскувати безпосередню участь окремих громадян Російської Федерації у злочинах, за якими органами прокуратури ведеться розслідування», – поінформували у прокуратурі.

30 травня у Слідчому комітеті Росії повідомили про порушення кримінальної справи проти Збройних сил України за участь в антитерористичній операції в східних областях країни (за статею «застосування заборонених засобів і методів ведення війни»).
XS
SM
MD
LG