Доступність посилання

ТОП новини

Групи ОБСЄ в Україні ще не знайдені, мандат місії може бути продовжений ще на півроку


Дві групи ОБСЄ досі залишаються зниклими на сході України, жодного зв’язку з ними немає, попри заяви з боку сепаратистів у Слов’янську про їхнє звільнення. Водночас це не стане на заваді можливому продовженню мандату місії в Україні, заявив речник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Майкл Боцюрків, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

«Наразі ми не маємо жодного зв’язку з ними, ми працюємо над тим, щоб їх відшукати. При цьому задіюємо контакти на всіх можливих рівнях, зокрема на рівні урядів, дипломатичних каналів, також людей на місцях, неурядових гравців», – повідомив речник місії.

Він також наголосив, коментуючи заяви самопроголошеного «мера» Слов’янська про нібито звільнення експертів ОБСЄ, що будь-яка достовірна інформація про звільнення членів місії цієї організації може надійти лише від самої місії.

Майкл Боцюрків також повідомив про те, що мандат місії може бути продовжений після вересня 2014 року. «Мандат спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні триватиме до кінця вересня поточного року. Це мандат передбачає від 300 до 500 експертів, що працюють у рамках місії. І є дуже серйозні підстави очікувати, що цей мандат буде продовжений на наступні шість місяців», – сказав він.

Одна група членів місії ОБСЄ зникла в Донецькій області тиждень тому. Друга група зникла минулого четверга, 29 травня, у північно-західній частині Луганської області, звідки до цього не надходило жодної інформації про насильство.

Російське Міністерство закордонних справ рекомендує спостерігачам ОБСЄ налагодити співпрацю з «силами, які реально контролюють ситуацію на місцях» – з представниками незаконних збройних угруповань «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка», визнаних українською владою терористичними.

XS
SM
MD
LG