Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» і «Газпром» досягли попередніх домовленостей – Еттінґер


Ґюнтер Еттінґер
Ґюнтер Еттінґер
«Нафтогаз» і «Газпром» досягли попередніх домовленостей у суперечці щодо постачання російського газу. Про це повідомив єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер за підсумками тристоронніх переговорів за участю України, Росії і ЄС, які відбулися сьогодні у Брюсселі.

За словами Еттінґера, представники України і Росії «мають спільну пропозицію щодо об’ємної угоди, яка дозволить вирішити питання неоплачених рахунків через план погашення за прийнятною для обох сторін ціною». До чергового раунду переговорів, які мають відбутися цього тижня, постачання газу є гарантованим, каже єврокомісар.

Раніше «Газпром» зазначив, що переніс запровадження режиму передоплати для України на 9 червня.

У неділю компанія «Нафтогаз» повідомила, що направила російському «Газпрому» проект додаткової угоди, яка дозволить врегулювати всі спірні питання щодо імпорту російського газу.

30 травня «Нафтогаз» перерахував «Газпрому» 786,3 мільйона доларів за газ, імпортований у лютому-березні цього року, повністю сплативши за поставки палива за перший квартал за ціною 268,5 доларів за тисячу кубів.

Росія стверджує, що загальний несплачений борг України за газ становить 4 мільярди доларів, і вимагала до сьогодні сплатити принаймні половину, 2 мільярди, і ще 750 мільйонів наступними днями як передумову продовження переговорів щодо ціни на газ.

Україна заявляє, що Росія в односторонньому порядку підвищила ціну на свій газ до неринкових рівнів, і домагається корекції цієї ціни в бік зниження. У Києві попереджали, що в разі незгоди Москви на це скаргу передадуть на розгляд Стокгольмського арбітражу, як передбачають чинні газові контракти 2009 року.
XS
SM
MD
LG