Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики сепаратистів ховаються за спинами мирних жителів (огляд преси)


Прикордонникам в Донецькій і Луганській областях останні місяці доводиться дуже тяжко. Оскільки в цих регіонах немає органів державної влади, лише прикордонна служба охороняє і обороняє кордон. Як пише газета «Сегодня», прикордонники перебувають в невигідній позиції – нападники засідають біля житлових будинків і на дахах, звідки стріляють снайпери. При цьому використовують жителів як живий щит. А силовики, боячись зачепити мирне населення, не можуть давати відсіч на повну силу. Люди забарикадувалися, в страху сидять вдома, боячись у вікно висунутися, констатують очевидці.

Майдан вичерпав свої сенси як табір громадян, які протистоять режиму. Зараз у нього інше завдання – показати всьому світові приклад нових підходів, переконаний експерт газети «День». Видання пише, що фактично сьогодні Майдан став пережитком революційних подій, який не вирішує суспільних завдань. Та люди йти з вулиці все одно не збираються, аргументуючи, що люстрацію системи остаточно не закінчено. В результаті нова влада стала заручницею ситуації. З одного боку, вона не може силою припинити народні стояння, бо це викличе обурення серед людей. З іншого боку, Майдан сьогодні є джерелом антисанітарії і значною мірою складається із тих, хто не має відношення до Революції Гідності. Тож який вихід із ситуації? Чим має стати Майдан? На думку експерта «Дня», має бути розроблений детальний юридичний план, щоб Майдан не став «міністерством правди» або «міністерством ідеології». Він має стати пам’яттю та совістю. А совість не можна закарбувати в якихось пунктах статуту. Потрібно поставити пам’ятник, музей, перейменувати вулицю на честь героїв, але не перетворювати Хрещатик в притулок та маргінальну околицю. Заголовок публікації – «Як поступити гідно?».

Вибори до Київради пройшли далеко не ідеально, констатує газета «Україна молода». Експерт видання висловлює жаль, що люди, які роками тероризували міськраду, цинічно прориваються туди під новими політичними парасолями. Політолог також зауважує, що результати київських виборів лишають чимало знаків запитань. Приміром, підтримка партії Олега Ляшка свідчить, що навіть кияни купилися на популізм. Або, скажімо, партія Лесі Оробець «Нове життя». Всі знають принципову позицію Оробець на Майдані, але майже нічого про її партію. На жаль, кияни показали свою нерозбірливість. Плюс велика проблема полягає в тому, що в Київраді знову опиняються люди Черновецького, зауважує експерт.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG