Доступність посилання

ТОП новини

Україна знову буде в центрі уваги на саміті «Група семи» (європейська преса)


Західна преса пише, що зустріч у Варшаві президента США Барака Обами та новообраного президента України Петра Порошенка має показати, як швидко готовий Білий дім допомогти Україні та захистити її у протистоянні з агресією Росії. Газети також розмірковують над тим, яку лінію поведінки виберуть лідери «Групи семи» на саміті у середу в Брюсселі щодо Росії Володимира Путіна, та які кроки здійснять для порятунку України від банкрутства. Чимало видань також звернули увагу на західні реакції щодо проекту «української резолюції» з боку Росії, яка у ці дні перебрала головування в Раді безпеки ООН.

Швейцарська Neue Zurcher Zeitung оприлюднила американську реакцію на проект «української резолюції», котрий Росія винесла на обговорення Ради безпеки в Нью-Йорку і сама називає його нібито «неполітизованим». Так от, як пише газета з Цюріха, США назвали цей проект резолюції щодо України з боку Москви «облудним текстом» і закликали Москву від імені свого Державного департаменту «краще заборонити нові атаки сепаратистів» на сході України», а не вимагати тут якихось «гуманітарних коридорів», які, на думку США, не є у даний час необхідними. Представники різних західних країн не відкидають необхідності «тривалого перемир’я» на сході України, але сумніваються, що чисто російський підхід у згаданому проекті резолюції Москви набере якусь суттєву кількість голосів підтримки в Раді безпеки ООН.

Польська Rzeczpospolita вважає, що США у вівторок знайомляться з новим президентом України, коли у Варшаві відбувається зустріч між американським лідером Бараком Обамою та новообраним президентом України Петром Порошенком. Видання наголошує при цьому, що оточення Обами знову й знову висловлює захоплення такою одностайною підтримкою на минулих виборах в Україні з боку українського народу на адресу нового глави держави Петра Порошенка. Газета з Варшави також зауважує, що «зустріч Барака Обами і Петра Порошенка має показати, як скоро Америка готова допомогти Україні у даній кризовій ситуації». Тут також відзначено, що одночасно Барак Обама зустрінеться в столиці Польщі з лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим. Польська газета також висловлює сподівання, що цей візит Барака Обами до Європи знаменуватиме більшу підтримку країн континенту з боку США в умовах наростання агресивності політики Росії щодо України та країн ЄС.

Австрійська Die Presse анонсує саміт «Групи семи» у Брюсселі цієї середи і нагадує, що в центрі уваги саміту й цього разу криза в Україні. Сім найбільш потужних індустріальних країн світу будуть вирішувати упродовж двох днів зустрічі, як домогтися розв’язання української кризи. Провідні політики будуть консультуватися, яку лінію поведінки необхідно краще вибудувати стосовно президента Росії Володимира Путіна. Тут також, як пише газета, глави світових держав обговорять шляхи підтримки реформ в Україні та можливості порятунку її від банкрутства. Газета з Відня також звертає увагу на те, що дипломати, з котрими видання контактувало напередодні саміту «Групи семи» в Брюсселі, «не очікують від світових лідерів ніяких нових санкцій проти Росії».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG