Доступність посилання

ТОП новини

Заручники угруповання «ЛНР» розповідають про тортури


«Били руками, ногами, гумовим кийком, нагайкою, ланцюгом» – заручник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

«Били руками, ногами, гумовим кийком, нагайкою, ланцюгом» – заручник

Луганськ – У захопленій сепаратистами будівлі Луганського обласного управління СБУ можуть перебувати десятки заручників, вважають громадські активісти. Бранці, яким вдалося покинути будівлю, заявляють, що їх залякували і били. Лідери сепаратистів ці факти заперечують.

Будівля обласного управління СБУ після захоплення проросійськими сепаратистами перетворилася на їхній штаб. І водночас – на нову тюрму для луганців. Сюди бойовики доправляють тих, хто викликає в них підозру.

Олексій Біда – один із лідерів громадського сектору луганського Євромайдану – був змушений відчути на собі «гостинність» нових господарів будівлі СБУ.
Били руками, ногами, гумовим кийком, нагайкою, ланцюгом
Олексій Біда

«Побили, допитали… Перший етап – це просто зламати людину, побити, залякати. Били руками, ногами, гумовим кийком, нагайкою, ланцюгом. Все це відчув на собі», – розповідає колишній заручник.

Кати випитували, скільки платять за майданівську діяльність. У полоні хлопець провів майже добу. Врятував його розголос, який влаштували інші громадські діячі та журналісти.

Приклад Олексія Біди – не виняток. Луганський журналіст, який зараз переховується у Львові, стверджує, що його катували три дні. На спині демонструє сліди від гумових куль та нагайки. Скаута Руслана Залізняка забрали до будівлі СБУ та били, тому що знайшли у рюкзаку червоно-чорний прапор. Вважали, що хлопець належить до «Правого сектора».

Лідер «ЛНР» заперечує факт насилля над бранцями

А журналістів В’ячеслава Бондаренка та Максима Осовського звинуватили у шпигунстві.

Так званий «прем’єр-міністр» угруповання «ЛНР» Василь Нікітін запевняв, що затримані хоч і вороги, але з ними поводяться добре.

«Ми не звірі, не фашисти. Ніхто над ними знущатися не буде. Їх годують тричі на день. Вони прекрасно себе почувають. Вживати заходи фізичного впливу ми не збираємося. Ми ніколи цього не робили. Повірте», – заявляє Нікітін.

Хлопці пробули у полоні кілька днів, а після звільнення потрапили до лікарні. В Осовського численні забої, у Бондаренка ще й травма голови, розповіла Радіо Свобода представник правозахисного центру «Поступ» Юлія Красильникова.

Найкращий спосіб вберегтися – виїхати

Найбільша загроза потрапити у заручники – для журналістів та громадських активістів, каже активістка. І дає поради, як уникнути полону.

«Краще або виїжджати з міста, або, якщо люди залишаються в місті, то перебувати в безпечних місцях, по тих адресах, де вони зазвичай не бувають, які ніде не вказані, як їхнє місце проживання. Не провокувати в плані фото-відео зйомки», – сказала Юлія Красильникова.

У підвалах СБУ можуть перебувати десятки людей, вважають активісти. Підтвердити ці дані складно, адже бранців тримають окремо один від одного. За словами Юлії Красильникової, з низкою людей досі немає зв’язку. Зокрема, з учасником громадського сектору Іллею Єфремовим та актором Кирилом Головченком, якого бойовики підозрюють у зв’язках із «Правим сектором». Також у будівлі СБУ перебуває командир територіальної оборони Темур Юлдашев.

Наразі і Юлія Красильникова, і Олексій Біда, і чимало інших активістів покинули Луганськ. Кажуть, що повернуться після завершення антитерористичної операції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG