Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама на зустрічі «Групи семи» окреслить Росії нові «червоні лінії»


Брюссель – Саміт лідерів семи найбільш розвинутих країн світу відкривається 4 червня у Брюсселі. Перенесена через агресію щодо України з російського Сочі, зустріч Барака Обами та інших лідерів «Групи семи» має визначити нові умови для стримування посягань Кремля на суверенність та цілісність української території. Завдання нелегке вже тому, що після останніх виборів у Євросоюзі велику підтримку виборців отримали політичні партії, що виступають проти ЄС, НАТО, Америки, відкидають глобалізацію та вітають позиції Москви.

Остання квітнева зустріч «Групи семи» дала «зелене світло» санкціям щодо Москви за її дії щодо України. Напередодні нинішнього саміту керівників США, Канади, Британії, Німеччини, Франції, Італії та Японії, представники Вашингтону висловили впевненість: якщо Росія не скористається своєю можливістю припинити сепаратизм та насилля в Україні та не піде на діалог із Києвом, то вона далі поглиблюватиме свою ізоляцію та отримуватиме нові санкції.

Нині Росія тероризує та намагається перетворити Україну на державу-банкрута, а Захід, зокрема Європейський союз, реагує лише самозаспокійливою риторикою
Костянтин Єлісеєв

«Нині Росія тероризує та намагається перетворити Україну на державу-банкрута, а Захід, зокрема Європейський союз, реагує лише самозаспокійливою риторикою», – каже голова місії України при ЄС Костянтин Єлісеєв.

«Переступивши червону лінію у випадку із Кримом, сьогоднішні події на сході, прямо спровоковані та керовані російськими спецслужбами, – це вже набагато далі цієї червоної лінії. З огляду на це, українці дуже засмучені, коли чують самозаспокійливі заяви й погрози економічними санкціями, але «в разі подальшої ексалації». Що може бути цією «подальшою ескалацією», як не нинішній терор на сході України, ввезення Росією насилля, підтримка терористів та нелегальне постачання зброї», – каже голова місії України при ЄС Костянтин Єлісеєв.

США, на відміну від ЄС, тримають українську кризу на передньому плані

Сьогодні на саміті «Групи семи» американський президент Барак Обама спробує домовитися із своїми колегами з інших країн щодо того, де є наступна «червона лінія», переступивши яку, Росія отримає санкції, націлені на окремі галузі економіки. Вибори, які щойно відбулися в Україні, не були зірвані Москвою, тож Вашингтон побоюється, що європейські лідери відсунуть українську кризу на другий план та підуть на зближення з Кремлем. Тому експерти вважають, що Барак Обама спробує визначити нові умови для стримування Росії в її протизаконних діях та докладе зусиль, щоб переконати європейців не зупиняти вже накладених на Росію санкцій.

Старший науковий співробітник центру Карнеґі в Європі Джуді Демпсі вважає, що американський лідер не має жодних ілюзій щодо Євросоюзу та розбіжностей, які там панують. Експерт каже, що він також визнає, що вплив санкцій, накладених на Росію, європейці відчують значно сильніше, ніж американці, чим пояснюється й більш відверта позиція США щодо українсько-російського конфлікту.

Росія – ключ для припинення конфлікту – Аманда Пол

Тим часом аналітик з Європейського політичного центру Аманда Пол, зі свого боку, зауважує, що Сполучені Штати сьогодні спробують визначити нові рамки, перехід яких викличе негайне санкціонування Москви. Попри те, що останні президентські вибори в Україні не були зірвані, Росія залишається ключем для припинення української кризи та безладу, який наразі розгорнувся в частині східноукраїнських міст, пояснює вона.

Для президента Обами завдання переконати своїх колег визначити нові «червоні лінії», що викличуть нові санкції для Росії, буде непростим
Аманда Пол

«Я не думаю, що може статися розворот щодо вже накладених санкцій, однак, небажання деяких країн ЄС впроваджувати будь-які нові санкції продовжуватиметься. Досягти нових обмежень Росії буде складно і навіть майже неможливо. Тож для президента Обами завдання переконати своїх колег визначити нові «червоні лінії», що викличуть нові санкції для Росії, буде непростим», – каже Аманда Пол.

Водночас, тим часом як низка європейських країн відверто не бажає поглиблювати ізоляцію Росії та обмежувати її можливості, канцлер Німеччини Анґела Меркель на минулотижневому саміті ЄС заявила, що «в разі подальших дій для дестабілізації України Росією нові санкції не є неможливими».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG