Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинг Путіна підскочив у Росії через Україну


За рейтингом соціологічного Левада-центру в Москві, президент Володимир Путін може насолоджуватися значною підтримкою його діяльності росіянами. 83% населення Росії схвалюють діяльність свого лідера. І лише з однієї причини – жорсткої позиції щодо сусідки України.

Незважаючи на обурення Заходу агресією Росії проти незалежної України, включно з анексією Путіним українського Криму, оголошений Кремлем хрестовий похід проти того, що там називають неонацистською загрозою з Києва, зустрічається на «ура» більшістю росіян.

Рейтинг Володимира Путіна зріс з початку року на 18 відсотків, хоча й не досягнув рекордних для нього 87% часу вторгнення Росії в Грузію у 2008 році. Те, що війна є саме тим базисом, що різко підвищує популярність Путіна, не є якимось збігом обставин. Саме упродовж трьох воєнних конфліктів Росії в Чечні, Грузії і тепер з Україною Путін насолоджується національною гордістю росіян та зміцнілим почуттям, що Росія неправильно сприймається Заходом.
(www.levada.ru)
(www.levada.ru)


​Провідний московський соціолог Лев Гудков каже Радіо Свобода з цього приводу: «Всі піки характерні такою ось мілітаристською, войовничою риторикою, патріотичним піднесенням. Якщо подивитися на всю історію ставлення до Путіна, то перше таке піднесення було у часи Другої чеченської війни, часу вибухів будинків у Москві. Тоді всі показники фактично за два місяці просто злетіли на гору».

«Ніхто не може гарантувати, що конфлікт в Україні буде керований Путіним»

Росіянам імпонує те, що вони вважають нині зростанням ролі Росії у глобальних справах. Понад 80 відсотків з них вважають, що Росія має великий вплив у міжнародних відносинах.

Незважаючи на досить відчутні міжнародні санкції, які накрили Росію у останні тижні, Путін все ж повинен дякувати саме Україні за своє політичне виживання. Перед кризою у Києві минулої осені рейтинг глави Кремля був критично низький. У вересні 2013, згідно з опитуванням Левада-центру, менше ніж половина росіян розцінювали його діяльність позитивно.

Навіть щедрі зимові Олімпійські ігри за понад 50 мільярдів доларів, проведені у лютому в Сочі, не давали Путіну більше 3-4% нарощування його підупалого рейтингу. Багато соціологів думали, що та осінь буде для Путіна критичною.

Але, як каже Радіо Свобода російський журналіст з видання «Ведомомсті», Максим Трудолюбов, Путін має «надзвичайно добре відчуття ситуацій», коли був у змозі скористатися безладами в Києві у своїх інтересах.

Не можна бути упевненими на 100%, що конфлікти в Україні будуть настільки ручними, що ними можна, коли потрібно, підігріти, коли необхідно – охолодити… Це було дуже потужне, але вкрай ризиковане рішення Путіна
Максим Трудолюбов
Трудолюбов все ж попереджає, що ситуація з Україною може вийти з-під контролю, насамперед, для Кремля: «Політичні процеси, які почалися у останні місяці, вони не дуже керовані. Тобто, не можна бути упевненими на 100%, що конфлікти в Україні будуть настільки ручними, що ними можна, коли потрібно, підігріти, коли необхідно – охолодити… Це було дуже потужне, але вкрай ризиковане рішення Путіна».

Тому аналітики кажуть, що і в ситуації з Кримом, і в зростаючому хаосі на сході України російський президент грає з вогнем, що може врешті призвести до протилежної реакції на адресу Кремля.

Матеріал підготували Василь Зілгалов, Михайло Соколов, Claire Bigg

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG