Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 4 червня. ЗМІ Росії: через масу біженців з України запровадять надзвичайний стан


Проросійські бойовики біля блокпосту неподалік Донецька, 31 травня 2014 року
Проросійські бойовики біля блокпосту неподалік Донецька, 31 травня 2014 року
Надзвичайний стан збираються запровадити в Ростовській області. Чому? Через нібито тисячі біженців з Південно-Східної України, яких прийняла Ростовська область за минулу добу і кількість яких росте з кожним днем. Про таке розповідають російські ЗМІ. Також вони продовжують повідомляти про артобстріли та авіаудари сил АТО по житлових кварталах міст Східної України. Спростування цієї інформації – далі.

Танки української армії б’ють по житлових будинках передмістя Слов’янська – Черепківці. Про це «повідомляє» телеканал Life news.

Михайло Фомічов (нібито з місця подій) розповів у прямому ефірі: «Я бачу: горять житлові будинки, як мінімум 5 будинків зруйновано. Безперервно проводить бомбардувальні удари авіація. Удару касетними бомбами зазнала Черепківка. Багато будинків горить. Застосовуються касетні бомби, судячи по кількості і якості розривів».

За словами Фомічова, передні танки української армії перебувають буквально в 100 метрах від блокпоста Семенівки (між Семенівкою і Червоним Лиманом) і звідти б’ють «прямою наводкою по селищу та житлових будинках». Розповідаючи про події, він постійно вживає слова «впевнений», «напевно»...

«Там численні руйнування, і я впевнений, є жертви. Судячи з руйнувань, які в селищі Черепівка (а там суцільні приватні житлові будинки ) там напевно повинні бути жертви».
Офіційний акаунт МЗС Росії у Facebook

Бойовики базуються в лікарнях, дитячих садках, санаторіях і самі стріляють по них

Водночас, як стверджує керівник прес-центру АТО Владислав Селезньов, терористи спеціально розгортають опорні пункти в лікарнях, дитячих будинках і житлових кварталах, бо знають, що українські війська не стрілятимуть туди.

«Ми не працюємо по житлових кварталах, по багатоповерхівках. Ми з’ясовуємо, де стоять бази бойовиків, де їх скупчення, по цих об’єктах ми працюємо», – пояснив Селезньов виданню «Українська правда».

«Вони розгортають свої опорні пункти в лікарнях, дитячих садках, у базах відпочинку, санаторіях. Якщо ми почнемо бити по цих об’єктах, одразу почнеться істерика в російських ЗМІ, що українські військові стріляють по мирних громадянах, які сидять у лікарнях. Але ніхто не каже, що в руках у цих мирних громадян РПГ, АГС, «мухи», а під вікнами стоїть НОНА, яка бомбить наші позиції», – заявив Селезньов.

В українських же соцмережах активно поширюється «Розповідь жительки Слов’янська – вимушеного свідка великих потрясінь». За словами жінки, яка боїться називати своє ім’я, бойовики самі ж стріляють в точки біля дитсадка, житлового будинку, школи, ринку. (Це раніше підтверджувало і керівництво АТО). І ніякі «проплачені пліткарки» не можуть переконати людей в протилежному, бо місцеві мешканці все розуміють, пише жінка. Одним із аргументів проти того, що стріляють туди сили АТО є те, що найближчою до міста позицією українських військових є гора Карачун.






























«До Карачуна 8 кілометрів, а от будинок 21 по Батюка, в який потрапили, розташований так, що не стоїть на лінії« вогню» з гори Карачун. Вісім кілометрів, вдумайтеся! При цьому руйнування для артилерії чи як там брехали «Градом» не такі. Мій знайомий живе поруч, служив, він відразу сказав, що про обстріл з Карачун не може бути й мови», – йдеться в тексті.

Авторка «розповіді» вважає, що робляться ці інсценуації не лише для картинки російських ЗМІ. Але й для того, щоб місцеві мешканці озлилися на українських солдатів і пішли мобілізуватися в «армію ДНР». Однак цього не стається, пише жінка.

Надзвичайний стан через наплив біженців у Росію

У декількох районах Ростовської області буде запроваджений режим надзвичайного стану. Таке рішення місцева влада ухвалила через масове нашестя біженців з південного сходу України, повідомляє телеканал НТВ. І цитує розмову президента Росії Володимира Путіна і омбудсмена Елли Памфілової, за словами якої, західні правозахисні організації ніяк не реагують на гуманітарну катастрофу.

Водночас, державна прикордонна служба України повідомляє, що на державному кордоні з Росією жоден громадянин України не висловив бажання отримати статус біженця в Росії. Натомість російські засоби масової інформації поширюють повідомлення про тисячі біженців з південно-східної України, яких прийняла Ростовська область за минулу добу і кількість яких росте з кожним днем.

«Зазначаємо, що за минулу добу кордон з Росією на виїзд з України перетнуло 11417 громадян України. Майже така ж сама кількість громадян України щодня перетинає українсько-російський кордон на в’їзд в Україну», – йдеться в повідомленні.

Біженці з України – улюблена тема кремлівської пропаганди. Під час подій на Майдані російські медіа повідомляли про «сотні тисяч біженців» і величезні черги на кордоні. При цьому додавалися фото пунктів пропуску на кордоні України та Польщі. Використовували ЗМІ цифри кількості українців, які в звичайному порядку перетнули російсько-український кордон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG