Доступність посилання

ТОП новини

Тема України була головною на відзначеннях 25-річчя свободи у Польщі


Броніслав Коморовський, Барак Обама і Петро Порошенко на зустрічі у Варшаві, 4 червня 2014 року
Броніслав Коморовський, Барак Обама і Петро Порошенко на зустрічі у Варшаві, 4 червня 2014 року
Варшава – У промовах Барака Обами і Броніслава Коморовського, у виступах легендарних діячів «Солідарності» – усюди під час дводенних польських відзначень 25-річчя свободи провідною темою була Україна. Питання української незалежності домінувало у польських урочистостях, в яких узяли участь представники понад 40 держав. У центрі головних заходів святкової програми перебував новообраний президент України Петро Порошенко. Польські політики та експерти кажуть, що варшавські урочистості стали своєрідним зеленим світлом, яке Захід дає Петрові Порошенкові для проведення реформ і вирішення проблеми сепаратизму.
Обама і Порошенко зустрілися у Варшаві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Численні запевнення у тому, що українці не залишаться наодинці з російським агресором, пролунали у Варшаві з уст президента США Барака Обами та чільних політиків з країн ЄС. Виступаючи на головному заході польського ювілею, Обама говорив про підтримку для України. Він твердить, що не тільки американці стоятимуть пліч-о-пліч з українцями у їхній боротьбі за суверенність.

«Всі вільні народи об’єднаються в ім’я того, щоб наступні російські провокації означали для Росії ще більшу ізоляцію і збитки. Ми знаємо, скільки крові і грошей коштувало об’єднання Європи. Чи можемо ми дозволити, щоб негативний досвід 20-го сторіччя визначав нове століття?», – сказав президент США. За словами Обами, Україна повинна мати можливість вибору своєї власної свободи без зовнішнього втручання.
Наша солідарність сьогодні особливо потрібна Україні. Нема свободи без солідарності з Україною
Броніслав Коморовський

У свою чергу польський президент Броніслав Коморовський в урочистій промові на Святі свободи сказав, що свобода неможлива без солідарності з тими, хто за неї бореться. «Наша солідарність, – говорив він, – сьогодні особливо потрібна Україні. Нема свободи без солідарності з Україною».

На святі прозвучав також текст «Варшавської декларації свободи», в якому всі учасники польського ювілею рішуче засуджують анексію Криму. Зокрема в декларації сказано: «Пам’ятаючи про трагічну історію нашого континенту, висловлюємо переконання, що анексія Криму порушила фундаменти політично-правового порядку в Європі і розхитує функціонування всієї міжнародної системи».
Броніслав Коморовський і Барак Обама на зустрічі у Варшаві
Броніслав Коморовський і Барак Обама на зустрічі у Варшаві

Зустріч у Нормандії покаже, якими будуть російсько-українські відносини – Квасневський
Якщо в Нормандії дійде до зустрічі Путіна з Порошенком, якщо вони обміняються хоч кількома реченнями, то це означатиме, що росіяни бодай трохи хочуть нормалізувати ситуацію

Екс-президент Польщі Олександр Квасневський говорить, що у Варшаві пролунали заяви західних політиків, які можуть сильно вплинути на подальші відносини Заходу та України з Росією. «На мою думку, попереду важливі події – у суботу буде інаугурація президента Порошенка, а перед цим відбудеться зустріч у Нормандії, на яку Порошенко також запрошений. Думаю, це буде простий тест. Якщо в Нормандії дійде до зустрічі Путіна з Порошенком, якщо вони обміняються хоч кількома реченнями, то це означатиме, що росіяни бодай трохи хочуть нормалізувати ситуацію. Та якщо виявиться, що вони оминатимуть один-одного, якщо між ними не буде жодного контакту, то, на жаль, варто сподіватися, що Росія продовжуватиме ескалацію в Україні, а Порошенко матиме великі клопоти», – сказав екс-президент Польщі.
Обама має право бути подвійно розчарованим, тому що на початку своєї каденції він запропонував росіянам перезавантаження відносин
Олександр Квасневський

Квасневський відповів на запитання журналістів, чи не занадто гострі висловлювання Обами на адресу Москви. Він каже: «Не Обама розпочав цю проблему. На мою думку, те, що трапилося, а передусім анексія Криму, – це відмова від дотеперішніх принципів. Обама має право бути подвійно розчарованим, тому що на початку своєї каденції він запропонував росіянам перезавантаження відносин. Запропонував так би мовити почати все з початку. А відповіддю на це перезавантаження була, по-перше, мала допомога з боку Росії в глобальних питаннях, а по-друге, анексія Криму».

Є підстави для оптимізму – Порошенко

Польський експерт Януш Сібора про варшавські урочисті каже, що це конкретний вияв польської солідарності з Україною. За його словами, поляки створили можливість новообраному президентові Порошенкові зустрітися з кількома європейськими президентами ще до інаугурації. Експерт каже, що це, так би мовити, політичне благословення й дипломатична підтримка, надана новому президентові України на найвищому рівні.

Сам Петро Порошенко на підсумковій прес-конференції у Варшаві говорив про те, що результати варшавських зустрічей дають йому підстави для оптимізму. Він поспілкувався з президентами США, Польщі, Франції, Німеччини, Австрії, Словаччини та Фінляндії. За його словами, Україна має багато союзників, які рішуче підтримують український народ в його боротьбі за територіальну цілісність країни й прагненні повернути в Україну анексований Крим. Детальний план стабілізації політичної ситуації та проведення реформ Порошенко обіцяє представити відразу ж після своєї інаугурації, яка відбудеться у суботу.
Порошенко обіцяє після інавгурації представити план врегулювання ситуації в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

Із Варшави Петро Порошенко вирушить до Берліна, де розмовлятиме з Анґелою Меркель, а вже з Німеччини до французької Нормандії. Там новообраний президент візьме участь у відзначенні 70-річчя висадки десанту антигітлерівської коаліції на французькому узбережжі. На це свято Франція запросила керівників 18 держав. За словами Порошенка, поки що в графіку його візиту до Нормандії немає зустрічі з Путіним. Проте, наголосив він, точно відбудуться його зустрічі з лідерами західних держав.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG