Доступність посилання

ТОП новини

Українці зі всіх регіонів проти іноземного втручання – дослідження Gallup


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – П’ять топових телевізійних каналів і сайтів, які дивляться і читають мешканці Криму – російські, тоді як у 2012 році, топові місця на півострові посідали українські ЗМІ. Такими є дані дослідження компанії Gallup. Також, згідно з дослідженням, мешканці центру, заходу і півночі України мають абсолютно різні вподобання щодо геополітики, ніж кримчани та східняки. Щоправда українці зі всіх частин держави є проти іноземного втручання в українські справи.

Наразі майже усі кримчани дивляться переважно російські канали і лише 19% із них говорять, що на їхні уподобання вплинуло відключення українських каналів, йдеться у дослідженні компанії Gallup.

«Лише кожен п’ятий кримчанин говорить, що дивитися російські канали їх змусило відключення українських, і лише кожен десятий українець поза межами Криму сказали, що відключення російських телеканалів вплинуло на їхній вибір», – зазначає Сара Глассер, головна спеціалістка з досліджень аудиторії Радіо Свобода.

В інформаційному плані Крим – це дуже специфічний регіон, говорить Радіо Свобода головний редактор сайту Media Sapiens Діана Дуцик. За її словами, дуже мало українських медіа проникали на територію півострова ще до його анексії Росією.

«Я пам’ятаю там проблеми із поширенням навіть таких газет, як «Дзеркало тижня» чи «День», при тому, що вони не обов’язково україномовні. Купити там газету загальнонаціонального масштабу було практично нереально. Зате там вільно продавалися такі газети, як «Комсомольская правда» й інші російські видання. Більше ніж 20 років центральна українська влада практично не переймалася цим питанням. Після того, як почалася анексія Криму, ми побачили, який це мало ефект і наслідки», – говорить медіаексперт.

Українська влада посилила інформаційну безпеку – медіаексперт

Допоки Крим окупований Росією, ця ситуація навряд чи зміниться, наголошує Діана Дуцик. Разом із тим, каже вона, з цієї ситуації нинішня українська влада повинна робити висновки. При цьому Діана Дуцик відмічає позитивні тенденції щодо посилення інформаційної безпеки в Україні.
Зараз роблять щоденні брифінги на російські фейки, щоденне інформування українських та закордонних журналістів
Діана Дуцик

«Зараз активно діє Міністерство закордонних справ в інформаційній сфері. Вони роблять те, чого це міністерство не робило упродовж усіх цих 20 років – щоденні брифінги на російські фейки, щоденне інформування українських та закордонних журналістів про те, що відбувається в Україні з української точки зору. Зараз українська влада почала усвідомлювати необхідність вироблення єдиних меседжів у контексті тих подій, які відбуваються на сході», – зазначає Діана Дуцик.
Погоджуєтесь чи не погоджуєтесь з твердженням: те, що Крим ввійшов в склад Росії, зробить моє життя і життя моєї сім'ї кращим (тільки жителі Криму)
Погоджуєтесь чи не погоджуєтесь з твердженням: те, що Крим ввійшов в склад Росії, зробить моє життя і життя моєї сім'ї кращим (тільки жителі Криму)

Згідно з опитуванням, яке проводилося упродовж 21-29 квітня цього року, 83% опитаних кримчан вірять, що так званий «референдум» про статус Криму від 16 березня відображає реальні погляди населення півострова. 74% мешканців Криму вважають, що у складі Росії їхнє життя стане кращим. (Таким цифрам суперечить інформація, яку на початку травня поширили ЗМІ, з посиланням на російську правозахисницю Світланину Ганнушкіну, члена ради при президентові Росії з питань розвитку громадянського суспільства та прав людини. Згідно з тією інформацією, члени згаданої ради, провівши дослідження, дійшли висновку, що в «референдумі» у Криму взяли участь лише близько 30 відсотків кримчан із правом голосу. Подібну інформацію озвучував і національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв)

Результати опитування Gallup також показали різні геополітичні уподобання серед українців. Скажімо, мешканці півночі, центру і заходу позитивно оцінюють роль США у розв’язанні кризи в Україні, тоді як на півдні, сході і в Криму люди говорять про позитивну роль Росії.

«Єдине, по всій країні є консенсус щодо того, що більшість українців виступає проти іноземного втручання щодо ухвалення рішень про майбутню долю країни», – говорить директор досліджень фонду Gallup Нелі Езіпова.

За даними компанії, майже 97% українців дивляться новини по телебаченню щонайменше раз у тиждень. У той же час інтернет витіснив радіо і друковані засоби масової інформації. Зараз майже половина українців є споживачами онлайн-інформації.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG