Доступність посилання

ТОП новини

У газових переговорах із Росією треба діяти жорстко – Омельченко


Володимир Омельченко
Володимир Омельченко
Україна має тримати жорстку лінію у газових переговорах із Росією, і ніякі «пакетні угоди». Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко. При чому він висловлює побоювання, що у нових українсько-російських газових домовленостях може з’явитися компанія-посередник, як це було у 2006 році. Сьогодні ж керівники «Газпрому» і «Нафтогазу» провели черговий раунд переговорів. За їхніми підсумками, «Газпром» заявив, що відкладе термін погашення заборгованості українською стороною на день – до 10 червня. А у «Нафтогазі» повідомили, що українська сторона чекає на зустрічні пропозиції з боку російських колег.

– У «Нафтогазі» повідомили, що чекають на зустрічні пропозиції з боку російських колег. Переговори тривають вже довго. Відбулося вже кілька раундів, зокрема і за участю ЄС. Зараз говорять про якусь пакетну угоду, щоправда поки що не зрозуміло, що це таке. Як Ви можете оцінити ці домовленості, і чи є якийсь поступ?
Є така можливість, що повториться той шлях, який був за Ющенка, що хтось захоче заробити, когось куплять, і, начебто під якимось домовленостями все зіллють

– Україна має тримати дуже жорстку лінію, щоб ні в якому разі не піддатися на російські посили, тому що теоретично є така можливість, що повториться той шлях, який був за Ющенка, що хтось захоче заробити, когось куплять, і, начебто під якимось домовленостями все зіллють.

– Тобто, з’явиться якийсь оператор-посередник?

– Так. Зараз в Міністерстві енергетики є такі люди, які давно знайомі з подібними схемами, займалися ними ще за Бакая. Все-таки такі ризики існують. Але, думаю, що наш уряд розуміє всі загрози і жорстко відстоюватиме свої національні інтереси.

– А що це саме за люди в Міністерстві енергетики і наскільки сильний вплив на ухвалення рішень вони мають?
Дуже жорстко потрібно розмовляти з Росією, ні у якому разі не йти ні на які тіньові схеми

– Не хочу називати прізвищ, але у цій ситуації нам потрібно орієнтуватися на принципи, а не на схеми. А принципи мають бути прозорі, європейські і дуже жорстко потрібно розмовляти з Росією, ні у якому разі не йти ні на які тіньові схеми.

– Всі ці повідомлення, які з’являються цього тижня, зокрема ця пакетна угода… Мені здається, що можна очікувати не зміни угод від 2009 року, а що це буде якась чергова знижка на газ, якась подачка. Чи погоджуєтеся Ви з такою думкою?
Боюся, що б у цій пакетній угоді не була зашита здача національних інтересів України

– Я не вірю, що якоюсь пакетною угодою можна відстояти інтереси України. Боюся, що б у цій пакетній угоді не була зашита здача національних інтересів України. Уряду потрібно дуже уважно відслідковувати цю ситуацію. Нам не потрібні ніякі пакетні умови, нам потрібна ринкова ціна на природній газ на російсько-українському кордоні: зрозуміла, чітка і прозора, а також жодного посередника. Ви пам’ятаєте, коли Ющенко домовився з Путіним і з’явилася компанія «РосУкрЕнерго», тоді нам це теж видавали за велику перемогу, а закінчилося тим, що вся команда Ющенка, основні гравці, сіли на коротку мотузку Кремля. У результаті всі потуги суспільства були злиті. Зараз така загроза існує.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG