Доступність посилання

ТОП новини

Чи час проводити люстрацію в міліції під час АТО?


Міліція починає перебудовуватися – заступник керівника МВС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 1:00:34 0:00

Міліція починає перебудовуватися – заступник керівника МВС

Громадські активісти вважають, що керівництво МВС саботує ним же ініційовану люстрацію органів внутрішніх справ. У деяких областях відбулися перепризначення, але там не задоволені новими керівниками УМВС. Разом з тим багато співробітників органів внутрішніх справ перебувають на сході України, у зоні проведення АТО. Як і коли буде перебудовуватись українська міліція? Відповіді на це та інші запитання Радіо Свобода шукали заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чоботар та активістка громадського люстраційного комітету, адвокат Тетяна Козаченко.

Кілька днів тому Єгор Соболєв написав на сторінці люстраційного комітету у facebook про те, що є гарна новина. «Після місяця саботажу МВС вирішило далі проводити відкриті кадрові конкурси з підбору начальників міліції областей. Обрані головні міліціонери для Буковини та Хмельниччини, правда, це не ті люди, які зроблять міліцію непідкупною та відданою громадянам». От це було заявлено Єгором Соболєвим керівництву МВС на чолі з Арсеном Аваковим, нібито ці офіцери були помічені в корупції, але зараз вони швидко зорієнтувалися, налагодили контакт з місцевими Самооборонами та заручилися їхньою підтримкою. Є й інші приклади. Пане Чоботар, чому, як вважають громадські «люстратори», органи Міністерства внутрішніх справ довгий час саботували люстрацію, спочатку сказали що «ми будемо», а потім почався такий тихий саботаж, чи, можливо, це помилка?

Сергій Чоботар: Я думаю, що це хибна інформація щодо проведення люстрації в Міністерстві внутрішніх справ. Хотів би сказати, що це і була перша ініціатива міністра внутрішніх справ, щоб провести люстрацію. Він був ініціатором і визначив, за якими напрямками ми будемо її робити. Ви знаєте, що ми провели першу групу люстрації в чотирьох напрямках, потім визначили ще чотири напрямки. На превеликий жаль, у зв’язку з виборчими процесами та загостренням ситуації на Сході, у нас не було можливості провести люстрацію по тих 4 особах, що були оголошені на конкурс для люстрації, та оголосити своєчасно підсумки розгляду. За цей період ми отримали багато відгуків щодо тих чи інших осіб. Ці прізвища були висвітлені в засобах масової інформації, і ми не відновили, ми просто відклали люстрацію в часі, тому що міністр був більшу частину часу на Сході. Також ми готувались до виборчого процесу і думали, що тоді ми не маємо можливості різко змінювати керівників тих чи інших областей. У зв’язку з цим, ми відклали це питання. І, як вам відомо, як тільки ситуація трохи стабілізувалася, ми провели люстрацію. Були затверджені два керівники управлінь Хмельницької та Чернівецької областей. Хочу відзначити, що зараз можна по-різному говорити, були це гірші чи кращі кандидати з наявних, запропонованих громадою чи партіями.

– Тобто, принцип був такий: «вибираємо кращих з гірших», так?
Призначення на цю посаду керівника, який навіть пройшов люстрацію, не означає наявність у нього імунітету проти звільнення
Сергій Чоботар
Сергій Чоботар: Ми не вибираємо кращих з гірших. Серед запропонованих кандидатів, були і позитивні, і негативні особи. Наприклад, у Хмельницькій області, починаючи від адміністрації, обласної ради, Самооборони, інших громадських течій. Якщо ми говоримо про те, що громада має впливати на люстраційні процеси, то ми обрали особу, що має найбільший авторитет серед громади Хмельницької області. Ми також розглянули цю кандидатуру за критерієм її відповідальності як керівника, що відповідає вимогам міліції. Тому що бути запропонованим громадою ще не означає вміти керувати напрямками, за які відповідає міліція: карний розшук, наприклад. Ми подивилися на його потенціал, і виявилося, що він може бути начальником управління внутрішніх справ. Було вирішено підтримати позицію громади. Хочу зазначити, що і Соболєв, і інші присутні підтримали цю кандидатуру. Говорячи про те, гірші чи кращі це кандидатури, варто зважити, що інших не було. Може, згодом вони і знайдуться. Але хочу сказати те ж саме, що сказав міністр: призначення на цю посаду керівника, який навіть пройшов люстрацію, не означає наявність у нього імунітету проти звільнення. Ми прослідкуємо за тим, як буде перебудовуватися міліція згідно з вимогами міністра, таким чином будуть прийматися рішення щодо подальшого перебування його на цій посаді. Тому ніхто з призначених сьогодні людей не має гарантії багаторічного перебування на своїй посаді. Якщо він не буде встигати за реформами органів внутрішніх справ, будуть ухвалюватись рішення щодо зміни керівництва.

– Як громадськість відстежує ці призначення? Наскільки тісною є співпраця з люстрації?

Тетяна Козаченко: Самостійно. Люстрація відбувається без залучення громадськості. Все проходить фактично без неї. Тому що ніхто не зацікавлений у тому, щоб громадськість щось перевіряла. Тож громада приходить сама, і якщо влада розуміє, що без неї неможливо все зробити, тому що це стане публічним, тільки тоді дотримується принцип прозорості вибору кандидатур. Хочу сказати наступне: Аваков вже декілька місяців очолює міністерство. Ви вже з березня очолюєте апарат. Яке міністерство ви отримали? Корупційне та непрофесійне. Це основні проблеми МВС. Можуть бути будь-які операції: АТО чи реформи. Але кадри і міліція – це все. Люди – це все. Саме з людьми ви працюєте, саме до них має бути кредит довіри. Саме вони повинні охороняти закон.
У Луганську міліція деморалізована відходить від виконання своїх професійних обов’язків. Там ми підходимо до вирішення проблеми принципово – звільняємо. Така ситуація є і в Донецькій області
Сергій Чоботар

Сергій Чоботар: Хочу сказати, що у вас неправильна інформація. Не було ніякого обговорення. Усі кандидати були на сайті «БізнесІнформ», який збирав відгуки будь-якої особи про них. Будь-який громадянин, що мав бажання, міг надати інформацію про кандидата – висловити йому підтримку, висловити недовіру, надати негативні факти з життя кандидата, у тому числі й випадки корупції. На це було дано 2 тижні. Були усі можливості висловитись. Ми у люстраційній комісії обговорювали всі моменти: ми ставили питання згідно з негативними відомостями, внутрішня безпека перевіряла всю інформацію з сайту. Не було ніяких подвійних стандартів, міністр одразу приймав рішення про те, що ця особа не може бути керівником. Не всі міліціонери були корумповані, не всі були зрадниками. Але, на жаль, були й інші. Якщо б не було зараз ситуації на Сході, ми б усе робили швидше. На сьогоднішній день звільнили 13 тисяч осіб, які зрадили нас у Криму та регіонах, що прилягають до Криму. У Луганську міліція деморалізована і теж відходить від виконання своїх професійних обов’язків. Там ми підходимо до вирішення проблеми принципово – звільняємо. Така ситуація є і в Донецькій області. Говоримо, що треба замінити кадри, але ким заміняти? Поки там проходить антитерористична операція, немає ким замінити, ми навіть люстрацію не можемо провести.

– А ця ситуація з жінками Волині, що забороняли чоловікам їхати – ви цих міліціонерів теж звільняли?

Сергій Чоботар: Ми звільнили 13 осіб з Волині, працівників Державтоінспекції, що відмовилися виїжджати на заміну своїм колегам у зону АТО. Звільнили навіть, на жаль, на Західній Україні, в Тернополі 8 бійців підрозділу спеціального призначення, що також відмовилися їхати до Донецької та Луганської областей підтримувати там порядок. Хоча вони не мали там брати участь у бойових діях. Такі випадки траплялись у Чернігівській та інших областях. Тобто, незважаючи на проведення АТО, ми змінюємо кадри, підбираємо нові. Ми запропонували створити підрозділи охорони правопорядку, до яких увійдуть колишні члени Самооборони, Правого сектору, інші молоді люди. На превеликий жаль, таких людей не вистачає. Ми запропонували цю ідею для того, щоб на той час, коли до нас прийдуть нормальні молоді цивільні люди, ці підрозділи стали заміною тим, кого ми зараз звільнимо.

– Які пропозиції надходили від громадськості?
Те, що відбувається в Луганську, відбулося в Одесі і зараз відбувається в Донецьку – результат того, що місцева міліція корумпована та некомпетентна
Тетяна Козаченко

Тетяна Козаченко: Те, що відбувається, відбувається лише частково. Те, що змінили в області одного керівника, не змінило всю систему МВС по суті. Одна людина нічого не змінить, це не масштабна акція. Вам потрібно працювати з кадрами, це дуже важливо. Усі заперечення про те, що масштабна люстрація призведе до зростання злочинності, до відсутності влади, до неможливості знайти кадри – це все не відповідає дійсності. Те, що відбувається в Луганську, те, що відбулося в Одесі і зараз відбувається в Донецьку, результат того, що місцева міліція корумпована і некомпетентна. Молоді люди не хочуть іти працювати в міліцію, нема кого брати – усі люди, що зараз працюють, взагалі некомпетентні. Про РОВС всі кажуть, що зараз це, фактично, організована злочинна група. Для того, щоб змінити цю систему, недостатньо переставити людей – вони знають схеми, вони працюють в іншому режимі. Всі ці роки вони руйнували державу і знищували довіру до міліції. Якщо ви прийшли і хочете там щось змінити, не можна хапатися за систему, захищати кадри, казати: «Там теж є професіонали». Потрібно зробити дві речі: по-перше, хоча й є закон в парламенті (це питання до депутатів), ваша ініціатива теж має велике значення, бо ви – міністерство. Ви очолюєте апарат. Якщо змінити керівників у всіх областях, зробити це прозоро, з громадським обговоренням, з кандидатами – нехай місце отримає той, хто гідний. І щоб особи, що вже працювали на керівних посадах або заплямували свою репутацію, не могли очолювати відповідні відділи. Щодо всього іншого штату – ми кажемо не про масштабне звільнення, скоріш, про масштабну атестацію. Люди повинні пройти її, пройти підготовку і зрозуміти, що мають працювати на захист прав людей. Я – керівник адвокатського об’єднання. У мене працюють колишні слідчі, кожен рік є співбесіди, коли до мене просяться слідчі на роботу. Я проводжу співбесіду – і питання тільки одне: у цій системі нормальні люди працювати не можуть. Бо до них приходять і кажуть – того не чіпай, того не роби. Вони там – раби. Вони не можуть змінити систему. То нехай проходять атестацію. У вас повинні бути такі кадри, на які Ви зможете покластися. 25 років Ви працюєте в державній службі. Я вважаю, що Ви повинні звернутися ще й до молоді. Тому що держслужбовці роблять усе, щоб ця система не працювала ефективно. Якщо ви залишите все так, як є, ми отримаємо те, що мали до цього. Ми не подолаємо корупцію, не підвищимо професійний рівень. Треба ставити великі завдання, які стануть основними.

– Пані Тетяно, Ви говорите про переатестацію. Я розумію люстраційний досвід у Грузії, у маленьких країнах, таких як Литва. Але в Україні це доволі великий апарат, яка точна кількість співробітників органів МВС, пане Чоботар?

Сергій Чоботар: 220 тисяч.

– 220 тисяч. Де знайти одразу як не 220, то хоч 120 тисяч?

Тетяна Козаченко: Нові люди, навіть якщо не будуть робити процесуальних помилок, вони будуть намагатися працювати. А як ми зможемо перевиховати 220 тисяч людей? Тобто, ми готові залишити цю злочинну структуру, бо вважаємо, що у нас немає людей. А що було зроблено, щоб їх знайти? Оголошено конкурс, зроблено підготовчі курси, звернулися до молоді? Потрібні конкретні дії. Те, що долучається громадськість, – це часткові дії, цього мало, щоб змінити систему. І ви втрачаєте час.
Підрозділи патрульної служби, які ми комплектуємо, вже мають у складі біля 5000 нових людей. Вони проходять етапи підготовки, навчання. Йде саме та люстрація, яку вимагав від нас народ
Сергій Чоботар

Сергій Чоботар: На сьогоднішній день відбувається якраз те, про що ви говорите. Ви говорите про Одесу. Для очищення ми зняли там масу керівників. Прийшов міністр, що пережив усю цю революцію, який має своє бачення як досвідчений керівник. Ми переатестували весь колишній «Беркут», було звільнено багато людей, які не могли займати ці посади. Усі батальйони постової служби, що ми сформували, поступово заміщають тих осіб, що не можуть працювати, ми їх омолоджуємо. До того ж, у нас був випуск ВНЗ – 1600 чоловік. Ми дали команду, що середня ланка має бути заміщена цими випускниками. Ви знаєте, у якому стані нам дісталася міліція, і хто в ній працював. Ми позбавилися від тих осіб, репутація яких була заплямована, ми провели люстрацію. Зараз це непомітно, але ті підрозділи патрульної служби, які ми комплектуємо, вже мають у складі біля 5000 нових людей. Вони проходять етапи підготовки, навчання. Йде саме та люстрація, яку вимагав від нас народ. Сьогодні ми виїжджаємо в області, спілкуємося із засобами масової інформації. Візьміть рівень довіри до тих підрозділів, які ми змінюємо, – там уже не 3%, там 30-40%! Я хотів би, щоб народ побачив, що міліція починає перебудовуватися. Я назвав вам області, де ми змінили багато людей. Але сьогодні ми маємо проблему з набором кадрів. Молодь зараз ще вирішує, іти в міліцію чи не йти.

Тетяна Козаченко: Чи є для молоді відкриті кадрові конкурси? Де про них можна почитати?

Сергій Чоботар: Будь ласка, у кожному управлінні внутрішніх справ, і на сайті МВС є всі телефони щодо кадрів, які ми запрошуємо до нас.

Тетяна Козаченко: Телефони я бачила, чи є відкриті кадрові конкурси, де є заклик до молоді «Приходьте для оновлення кадрів»?

Сергій Чоботар: Ми ж про це і говоримо.

Тетяна Козаченко: Ваша робота внутрішня. Ви не робите це публічно.

Сергій Чоботар: Що ви маєте на увазі «публічно»? На сайті є, з журналістами ми зустрічаємося. Я ж сюди прийшов. Я був на зустрічі в Одесі, на яку також прийшло100 чоловік, я і міністр регулярно проводимо прес-конференції у міністерстві.

Тетяна Козаченко: Сергію Івановичу, стільки людей готові допомагати, бажають підняти довіру до МВС. Є дуже багато ініціатив, не бійтеся спиратися на людей. Якщо ваші дії будуть публічні, ви залучите фактично весь народ на допомогу.

Сергій Чоботар: Користуючись тим, що я виступаю на Радіо Свобода, я всю молодь, що має бажання працювати в органах внутрішніх справ, запрошую до роботи в МВС, у тому числі в усіх обласних управліннях. Ми вас чекаємо і просимо до нас приходити, незалежно від того, на яку посаду ви претендуєте.

– Що може запропонувати влада міліціонерам, що хочуть професійно виконувати свою роботу? Рівень зарплати, соціальні гарантії…

Тетяна Козаченко: Дуже багато людей готові іти на роботу з патріотичних переконань. Це дуже важливо, стояти на захисті держави зараз. Є можливість реформування – створення муніципальної міліції, залучення громадськості до цього. Але питання не тільки в грошах, повинно бути завдання, конструкція: ви можете прийти і працювати в такій системі, на таких-то підставах, з таким-то завданням, ви приходите курс підготовки і захищаєте. Це повинно бути офіційне звернення, поширене серед населення.

Сергій Чоботар: На сьогоднішній день є 12 вищих навчальних закладів, де ми готуємо спеціалістів для міністерства внутрішніх справ. І всюди є інформація про те, що ми охоче запрошуємо до співпраці та навчання. Крім того, є ліцеї з повним утриманням для дітей, батьки яких працювали в міліції. У цьому році ми випустили майже 2000 молодих спеціалістів, тобто набір кадрів для МВС іде повним ходом завдяки спеціальним вишам, які має Міністерство. Колишня влада розвалювала міністерство, і в неї були інші еталони підбору й розташування кадрів. Та влада робила все, щоб заплямити репутацію МВС своєю діяльністю і підірвати довіру народу. І сьогодні, коли прийшов новий керівник міністерства і нова команда, ми зіткнулися з тим, що в населення закріпилося негативне ставлення до працівників міліції. Є окремі випадки, які можуть свідчити про те, що міліція заслужила на таке ставлення, але цей негатив почав відлякувати молодь, яка могла б працювати в МВС. Ми робимо все, щоб зламати цей стереотип і довести, що в МВС прийшли нові кадри, які хочуть бачити чесних, відданих Батьківщині людей поруч. Зараз створений батальйон «Миротворець», в якому служить близько 200 осіб. Я б схилив голову перед цими молодими людьми за той патріотизм, з яким вони дали згоду захищати Батьківщину в цей тяжкий період. У той же час люди, які працювали в інших умовах при колишній владі, показують себе як зрадники. І на сьогоднішній день ми нібито зробили люстрацію, але те минуле залишилося з нашими працівниками.

Тетяна Козаченко: Ви не зробили люстрацію. Це тільки тимчасова заміна деяких позицій.

Сергій Чоботар: Ми проводимо люстрацію. І якщо сьогодні з люди з чернігівського Беркута, які пройшли люстрацію, відмовилися їхати на Схід виконувати свої обов’язки, це показує відсутність патріотизму в цих людей.

Чи підпадають вони під кримінальну відповідальність за відмову виконувати свої обов’язки?
Щоб заохотити молодих людей йти на роботу в МВС, ми підняли зарплату до 4200 гривень на місяць. Раніше ця сума становила 1800 гривень на місяць
Сергій Чоботар
Всі, хто зараз бере участь у проведенні АТО, отримуватимуть подвійну заробітну плату за кожен день перебування там. Міністр МВС вніс проект постанови про те, що відлік вислуги перед Вітчизною тих люди, які беруть участь в АТО, рахується як рік до трьох
Сергій Чоботар

Сергій Чоботар: На превеликий жаль, якщо вони відмовляються, вони не несуть кримінальної відповідальності. Але для того, щоб заохотити молодих людей іти на роботу в МВС, ми підняли зарплату до 4200 гривень на місяць. Раніше ця сума становила 1800 гривень на місяць. Ми робимо все для того, щоб ті працівники міліції, які раніше працювали в спеціальних підрозділах або були закордоном і брали участь у миротворчих операціях, мали необхідне соціальне забезпечення. Ми прийняли таке рішення, що якщо ця людина вже пенсійного віку, але приходить до нас працювати, вона отримуватиме і пенсію і заробітну плату. Ми підвищили зарплату військовослужбовцям до 3600 грн на місяць і зараз працюємо над тим, щоб такий оклад отримували і працівники міліції. Раніше ця сума становила 1800 грн на місяць.

Також ми внесли пропозицію з приводу того, що всі, хто зараз бере участь у проведенні АТО, отримуватимуть подвійну заробітну плату за кожен день перебування там. Міністр МВС вніс проект постанови про те, що відлік вислуги перед Вітчизною тих люди, які беруть участь в АТО, рахується як рік до трьох. Тобто, навіть у такій скрутній ситуації ми намагаємося підвищувати рівень заробітної плати, надавати сім’ям загиблих і квартири, і допомогу, утримуємо їх, кажемо, що їхні діти зможуть навчатися безкоштовно в наших навчальних закладах. При колишній владі закрили інститут МВС в Івано-Франківську, там, де він був так потрібний. Але було прийняте рішення, і з першого вересня він знову відчиняє свої двері. Тобто, в соціальному напрямку ми зробили дуже великий крок уперед. Патріотизм патріотизмом, але люди повинні мати соціальний захист. Люди бачать, що ми підвищуємо вимоги до міліції і підвищуємо соціальний захист та матеріальне забезпечення.

– Негайна люстрація міліції, прокуратури, суддів, СБУ, органів державної влади всіх рівнів, читаю на сторінці Радіо Свобода в мережі facebook, може зберегти більше солдатських життів, ніж сучасні бронежилети.

Тетяна Козаченко: Я навіть можу сказати, чому. Якщо розглядати правоохоронну систему, то вона має дуже гарний фасад. Це проявляється в нашому законодавстві. Нормативні акти – гарні, сподівання також, але механізм, за яким вона працює, взагалі не відповідає фасаду. Але фасад зберігається, механізм все ще не відповідає йому, і тому вся система розривається. Ви зараз отримали міністерство, яке багато років руйнувалося, і Ви намагаєтеся десь щось змінити маленькими дозами. Але цього недостатньо. Якщо ви кажете про мотивацію, про те, як важливо дати людям можливість працювати й утримувати свою родину, я погоджуюся, але якщо ми кажемо про некорумповану систему, то що може змінитися, якщо ми просто дамо їм більше грошей? Нам потрібно перезавантажити кадри. Потрібно, щоб з кожним ішла розмова. Щоб усі пройшли атестацію та курси. Щоб був заклик до молоді. І ці дії мають бути масштабними. Якщо Ви вже отримали зруйноване міністерство, ви повинні спиратися на людей. Часткові зміни не зможуть змінити систему. Кожен раз влада, яка прийшла на зміну колишній, ставить своїх керівників, набирає новий склад. Відбувається одне й те саме. Але ваші кроки повинні бути сміливими, навіть якщо вони не будуть популярними. Вони повинні бути дієвими, якщо ми бажаємо отримати новий механізм, який відповідатиме фасаду.

Сергій Чоботар: Уже прийшла нова команда, яка не збирається змінювати фасад, а збирається якраз змінювати середину. Ми вже провели чотири наради й підготували пропозицію до Кабінету Міністрів щодо зміни структури міністерства внутрішніх справ. Ми пропонуємо змінити ті функції, спираючись на які працює МВС.

Тетяна Козаченко: Чи можливо зробити це без зміни складу та переатестації людей?
Ми вже замінили майже 40% фахівців, які працювали в МВС
Сергій Чоботар

Сергій Чоботар: Ми вже замінили майже 40% фахівців, які працювали в МВС. Вони або не справлялися, або проходили люстрацію, або на них надходили скарги. Та частина, репутація якої була серйозно заплямована, пішла майже одразу. І ми цей процес продовжуємо.

– Уже більше місяця не стихають протести рівнян проти кадрової політики. Як передає наша кореспондентка, яка спілкувалася з місцевим населенням, ще не надійшло жодної відповіді з Міністерства на запити громадських люстраційних організацій.
Рівняни «поховали» громадську думку під управлінням МВС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00
Водійське посвідчення, яке в «ЄДАПСі» коштувало 198 гривень, в Нацбанку коштує 114 гривень
Сергій Чоботар

Сергій Чоботар: Рівненська область, як і Івано-Франківська, нас дуже хвилюють. Там немає рішення громади, кого б вони хотіли бачити керівником. Там, на превеликий жаль, працює кілька угруповань, які захищають бізнес тієї чи іншої особи.У цих областях різні угруповання воюють між собою, їхні представники працюють як у люстраційних комітетах, так і в громадських організаціях, для того, щоб поставити свого керівника в управління. Тому ми і поставили там нову людину з іншого регіону, в репутації якої в нас немає сумнівів. Але ці угруповання не визнають нових керівників. Вони хочуть «свого» керівника. У нас також є інформація, що деякі працівники МВС почали співпрацювати з цими угрупованнями. Це ще одна причина, чому там не сприймають нових керівників – бояться, що їх усіх попросять звільнити займані посади. Коли ми проводили люстрацію, ми вислуховували всіх. Коли голоси за кандидатів на посаду голови МВС Щируком та Алексєєнком у Рівненській області розділилися, то ми Алексєєнка, людину, яку обрала громада, зробили заступником та відповідальним за підбір кадрів, щоб він міг набрати свою команду. Сьогодні ми вивчаємо ту ситуацію, яка склалася на Рівненщині та Івано-Франківщині. І, на жаль, схожі ситуації трапляються і в інших областях, де громада хоче бачити при владі «своїх» людей. Але ми намагаємося з цим боротися. Ми багато говоримо про корупцію. Ви пам’ятаєте славнозвісну фірму « ЄДАПС»? Нова команда, яка прийшла до влади, повністю нейтралізували цю фірму. Всі свої питання з приводу роботи з цим напрямком діяльності ми віддали Нацбанку. Це доводить, що не всі продаються і не всі купуються. Водійське посвідчення, яке в «ЄДАПСі» коштувало 198 гривень, в Нацбанку коштує 114 гривень. Хотілося б більш принципового підходу від громадськості до кадрів, які потрібні на керівних посадах.

Тетяна Козаченко: У країні нічого не можна зробити без завдань і планів. Як Ви, як державна людина, плануєте перезавантажити систему роботи МВС?

Сергій Чоботар: Перезавантаження полягатиме у створенні цивільного міністерства. Міліцейський напрямок має бути лише одним з багатьох складових діяльності цього міністерства. Це не повинно бути силове міністерство, це має бути міністерство європейського типу. МВС повинно працювати задля захисту громадян, торкатися таких аспектів як міграція тощо. Всі необхідні пропозиції ми вже передали на розгляд Кабінету Міністрів. Як тільки ми закінчимо АТО, ми розпочнемо розбудову міністерства нового типу. Але наразі АТО є найважливішим завданням МВС.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG