Доступність посилання

ТОП новини

Обирали між Москвою і Стамбулом, там не треба візи – переселенка з Донецька


Вимушені переселенці з Криму організували перший Всеукраїнський з’їзд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
Київ – Переселенці із окупованого Криму та східних областей, в основному, мігрують всередині України, в окремих випадках намагаються виїхати за кордон. Про це розповідають громадські активісти, які займаються пошуком притулку для таких людей. Водночас, за даними, які оприлюднювали інформагентства, минулого року з України емігрувало у півтора рази більше людей, ніж позаминулого.

Донеччанка Олена з чоловіком і маленьким сином уже кілька тижнів живе в Москві. Можна було їхати на Львівщину, розповідає жінка, але там довелося б жити у чужих людей, а тут родина зупинилася у друзів. Ті знають, що таке війна – самі приїхали з Грозного.

Останньою, мабуть, краплею стало, коли на нашій вулиці (а ми недалеко від центру міста живемо) з’явилися сепаратисти і почали п’яні ходити, кричати: «Росія! Росія!», матюкатися
донеччанка Олена
«Останньою, мабуть, краплею стало, коли на нашій вулиці (а ми недалеко від центру міста живемо) з’явилися сепаратисти і почали п’яні ходити, кричати: «Росія! Росія!», матюкатися, і мені стало страшно виходити з дитиною гуляти. Я зрозуміла, що, мабуть, у Донецьку більше жити не можна. І власне, я дуже рада, що ми поїхали, тому що за кілька днів після того, як ми полетіли, вони захопили військову базу недалеко від нас, у них зараз там штаб, стріляють ледь не кожного дня», – розповідає Олена.

Жінка говорить, що так із Донецька переселилось багато її знайомих. Зараз їй складно жити у столиці держави, яка провокує кризу у неї вдома, але варіантів поки що немає: чоловік Олени Дмитро працює із московськими фірмами, він програміст, тривалих віз, щоб виїхати в Європу, у них не було. Був варіант виїхати до Стамбула, але там помешкання, які вони дивились, не підходили для маленької дитини. Олена сподівається довго у Росії не лишатись, можливо, далі сім’я поїде у Болгарію, на батьківщину чоловіка.

Люди просили про притулок на кордоні, навіть не маючи закордонного паспорта – активіст


Звернення щодо виїзду за кордон із окупованих або небезпечних регіонів України – регулярні, але не можна говорити про їхню масовість: зазвичай люди із Криму і Сходу мігрують всередині країни, говорить учасник ініціативи «Дім друзів», співкоординатор проекту «Без кордонів» Максим Буткевич.

«Наскільки ми знаємо, щонайменше, в Польщі були не один і не два, а кілька випадків, коли люди прибували на кордон і могли спілкуватися з польськими прикордонниками, і якщо вони заявляли, що просять про притулок у Польщі, то їх доправляли до відповідних закладів міграційної служби і починали обробляти їхнє прохання про притулок. У деяких із цих людей не було, зокрема, міжнародних проїзних документів, тобто закордонного паспорту», – зауважує він.

За словами Буткевича, основним тут було – домовитися із українськими прикордонниками, і люди часто просто просили переказати польським прикордонникам своє прохання про притулок.

Сплеску еміграції немає – демограф

Якщо говорити про всю Україну, то сплеску еміграції зараз немає, переконана демограф Елла Лібанова, однак на Сході України – інша ситуація.

Те, що озвучували, що 15 тисяч виїхало з Донецької області, я не вірю. Я думаю, що більше
Елла Лібанова
«Кому ближче до Росії поїхати, там кордон умовний, зв’язки такі тісні, а в кого родичі в іншій частині України, то вони їдуть сюди. Те, що озвучували, що 15 тисяч виїхало з Донецької області, я не вірю. Я думаю, що більше», – вважає вона.

Нещодавно «Укрінформ» оприлюднював дані Держкомстату, буцімто із січня по жовтень минулого року на постійне проживання виїхало у півтора рази більше людей, аніж за аналогічний період позаминулого року – це 18,5 тисяч осіб. За словами Лібанової, це все одно незначна кількість людей, оскільки йдеться про тих, хто офіційно виїжджає в еміграцію. Тим часом, говорить соціолог, щороку на роботу виїжджає близько 700 тисяч громадян України, частина із них повертається, частина – ні.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG