Доступність посилання

ТОП новини

Україна: добровольці вступають у Національну гвардію


Конфлікт на сході України продовжує загострюватися, і українській армії як ніколи необхідні новобранці. Силовики намагаються інтегрувати збройні формування ополченців у сили національної безпеки, щоб інтенсифікувати боротьбу з проросійськими сепаратистами.

У навчальному центрі, розташованому в околицях Києва, закріплює свої бойові навички новий батальйон Національної гвардії.

На стрільбищі бійці стріляють по мішенях під наглядом військових інструкторів. Але це не прості новобранці. Це група загартованих у боях солдатів, сформована з бійців народного ополчення, яке організовується для боротьби з сепаратистами на сході країни.

Їх командир Семен Семенченко розповідає, що для того, щоб сформувати новий батальйон, потрібна ще більша кількість новобранців.
Нам потрібні люди, які перш за все готові померти за батьківщину. Ця готовність виконати свій обов’язок до кінця – те, що відрізняє солдата від боягуза, який кидає зброю і тікає
Семен Семенченко

«Нам потрібні люди, які перш за все готові померти за батьківщину, – підкреслює командир. – Ця готовність виконати свій обов’язок до кінця – те, що відрізняє солдата від боягуза, який кидає зброю і тікає».

Батальйон «Донбас» під командуванням Семенченка був сформований в останні два місяці для боротьби з проросійськими сепаратистами, які взяли під частковий контроль Донецьку і Луганську області.

Український уряд почав кампанію мобілізації та інтеграції цих напівофіційних збройних формувань у Національну гвардію.

Бійці батальйону – в більшості своїй жителі східних областей країни, що опинилися на передньому краї збройного конфлікту.

Один з них – на прізвисько «Алмаз» – входив до складу групи, яка минулого місяця потрапила в засідку і вступила в бій з сепаратистами. Це був сьогодні відомий бій під Карлівкою, в ході якого батальйон намагався забезпечити охорону виборчих дільниць для проведення президентських виборів.

Його група в кількості 20 бійців, протистояла приблизно 100 сепаратистам. При цьому покликати на допомогу не було кого.

«Вони почали нас оточувати, – розповідає боєць. – Ми відстрілювалися, сили були нерівні, довелося відступити. На жаль, нікому було нам допомогти, так що довелося відбиватися самим».

У цьому бою загинув один боєць батальйону «Донбас», ще кілька отримали поранення.

Для «Алмаза» та інших бійців вступ у Національну гвардію – це не тільки підготовка і все необхідне, але і потужніша військова підтримка. Однією з головних проблем української армії, яка воює з сепаратистами на сході, є відсутність координації.

Тим часом серед сепаратистів були помічені російські бійці, хоча Москва заперечує свою пряму причетність до конфлікту.

У минулий понеділок в останній з атак, що стають все більш зухвалими, сотні сепаратистів почали затяжний бій, намагаючись захопити прикордонний пункт в околицях Луганська. В результаті бою, що тривав цілий день, загинуло, щонайменше , п’ятеро сепаратистів. Поранено 10 українських солдатів і щонайменше четверо отримало важкі поранення.

Як зазначає радник Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко, для того, щоб протистояти зростаючій загрозі, Національній гвардії необхідна якомога більша кількість добровольців і включення до її складу батальйону «Донбас», що є частиною масштабніших зусиль, скерованих на об’єднання цих недостатньо організованих загонів ополчення.

«Це вже третій батальйон у складі Національної гвардії, який до цього був військовим формуванням ополченців, – розповідає Геращенко. – Тепер, коли терористи стали діяти більш організовано, стали отримувати зброю від Росії, вони (українська влада) розуміють, що нам необхідно об’єднуватися».

Українська влада закликає місцеві сили самооборони, які підтримали акції протесту проти колишнього президента країни, допомогти їм у боротьбі з сепаратистами на сході країни, проте поки неясно, скільки таких загонів ополчення відгукнуться на заклик уряду.

Тліючий конфлікт на сході України – одна з найсерйозніших проблем, які належить вирішувати новообраному президенту країни Петру Порошенку, який пообіцяв швидко навести порядок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG