Доступність посилання

ТОП новини

Мер столиці Кличко і нова Київрада: перезавантаження?


У Київраду прийшли новий мер і нові депутати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

У Київраду прийшли новий мер і нові депутати

Київ – Обіцянки нульової терпимості до корупції і загони самооборони на вході – Київрада нового скликання починає свою роботу. Цього разу мандати отримали, серед інших, відносно нові політичні партії. Пройшли у раду і громадські активісти, які до цього боролися з незаконною забудовою столиці. Тим не менш, деякі новообрані депутати прогнозують, що реформи у Києві гальмуватимуться, оскільки до ради пройшли, зокрема, представники «молодої команди» Черновецького.

Незаконна забудова Києва під час подій Майдану була зупинена, вважає депутат Київради від «Батьківщини», активіст ініціативи «Збережемо старий Київ» Ігор Луценко. На його думку, щодо споруд, руйнування яких викликало суспільний резонанс, як-от Гостиний двір, пауза може затягнутись, але вона вже закінчилася щодо житлових будинків не в центрі міста або, зокрема, щодо встановлення кіосків. Ще однією проблемою, за словами Луценка, є легітимізація статусу самооборони: окремі люди досі займають приміщення або громадський простір без жодних дозволів на це. Також можливе гальмування реформ «старими кадрами», які потрапили у Київраду, прогнозує Луценко.

«Величезна політична помилка Віталія – що він «віддав на відкуп», так би мовити, формування своїх списків якимсь іншим людям. Якби він особисто взяв і продивився цей список, він би за голову взявся раніше, а не зараз. А він ще братиметься за голову, і мені це дуже прикро, тому що це політик київський, а у нас не так багато київських політиків загальнонаціонального масштабу», – вважає він.

Схожу думку висловив і голова фракції ВО «Свобода» у Київраді Юрій Левченко. За його словами, найперше потрібно проводити перевірку діяльності ради попереднього скликання

«Це – незаконне виділення землі, дерибан комунального майна, інші схожі рішення, ці рішення потрібно аналізувати і скасовувати», – заявив депутат.

За людину із «молодої команди» поручився Порошенко – Кличко

Новообраний мер Віталій Кличко звинувачення у «просуванні у Київраду» людей, які «світилися» у корупційних скандалах, відкидає.

«У мене у команді є одна людина, яка була у фракції Черновецького – це Ігор Кононенко. У мене була персональна розмова з Петром Порошенком, і він засвідчив особисту відповідальність за цю людину, що ця людина буде рухатися у фарватері вимог киян і в жодному разі не продовжуватиме те, що пов’язано із часом Черновецького. Всі інші – це депутати по мажоритарних округах, їх вибрали кияни, і ніякого стосунку до партії УДАР команда Черновецького не має», – зауважив він.

Кличко заявив також про непідтримку Верховною Радою розширення повноважень міського голови і домовленість із Порошенком щодо призначення нинішнього мера і на посаду голови КМДА. Хто буде його заступниками, новообраний міський голова не каже, зазначаючи, що кадрові рішення ухвалюватимуть поступово. Із наступним засіданням Київради, однак, вирішили не зволікати, призначивши його на 6 червня.

«УДАР» Віталія Кличка отримав у Київраді 73 мандати, «Радикальна партія Олега Ляшка» – 7, ВО «Свобода» та партія «Самопоміч», засновником якої є мер Львова Андрій Садовий, – по 5 мандатів, «Нове життя» Лесі Оробець, «Громадянська позиція» та «Батьківщина» – по 3, «Єдність» та «Демократичний альянс» – по 2 мандати. Також у раду пройшло 9 самовисуванців.

Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко і основна конкурентка Віталія Кличка на виборах міського голови Леся Оробець від своїх мандатів відмовились, залишившись народними депутатами. Замість них до Київради пройшли наступні люди за списком.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG