Доступність посилання

ТОП новини

Наступний саміт НАТО засвідчить, що Грузія іде в НАТО – Аласанія


Іраклій Аласанія
Іраклій Аласанія
Грузія не має іншої альтернативи для гарантування безпеки своєї країни, ніж вступ до НАТО. Вона прямуватиме цим шляхом, незалежно від того, скільки це триватиме, заявив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода міністр оборони Грузії Іраклій Аласанія. Розмову, яка відбувалася в кулуарах НАТО під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО та країн-партнерів, Радіо Свобода розпочало з запитання про те, як агресія Росії щодо України вплинула на безпекову ситуацію Грузії.
Те, що скоїла Російська Федерація, буде контрпродуктивним для Росії

– Напряму. Я спершу хочу відзначити, що ми дуже вболіваємо за Україну. Україна – стратегічний партнер Грузії. Ми дуже любимо вашу країну і я хочу вас привітати з успішним проведенням президентських виборів. Я провів дуже ґрунтовну зустріч з паном Ковалем (виконувач обов’язків міністра оборони України – ред). Ми визначили теми для двосторонньої співпраці, яка буде інтенсифікуватися найближчим часом. На жаль, ми вже маємо досвід військового протистояння з Росією в 2008 році, ми вже передали цей досвід Україні.

Я впевнений, що нинішні труднощі в Україні будуть вирішені, що вони тимчасові. І я також впевнений, і ми про це говорили, що те, що скоїла Російська Федерація, буде контрпродуктивним для Росії.

– Грузинський досвід був дуже промовистий, але після грузинської війни Захід швидко повернувся до попереднього рівня відносин із Росією. Чи, на Вашу думку, нинішня реакція Заходу на російську агресію в Україні, була адекватною?

– Краще пізно, ніж ніколи. Гадаю, що якби НАТО та Євросоюз відреагували рішучіше, ми б могли запобігти тому, що зараз відбулося в Україні, в Криму. Але, я думаю, що виступ президента Обами та висловлювання міністрів оборони країн-членів НАТО, які я почув під час зустрічі, дають підстави вірити, що майбутнє буде за нами, і ми будемо успішно протистояти тому, що Росія робить в нашому регіоні.

– На всіх зустрічах Грузію дуже хвалять за успіхи у військових та демократичних реформах, за участь в операціях НАТО в різних частинах світу, але відмовляються сказати, коли ж Грузія зможе стати членом альянсу. Чи Ви не відчуваєте розчарування у зв’язку з таким підходом?

– Народ Грузії обрав цей шлях. Незалежно від того, як і коли нові інструменти для вступу до НАТО будуть надані Грузії, ніщо не змінить нашого курсу. Міністри відзначають, що зараз Грузія є найбільш надійним партнером, який хоче долучитися до НАТО. І я впевнений, що наступний саміт дасть знати всьому світу, що ми йдемо в НАТО. І це процес безповоротний.

– Деякі експерти в Україні вважають, що поки Україна і Грузія не можуть стати членами НАТО, їм потрібні інші міжнародні гарантії безпеки. Як Ви ставитеся до таких пропозицій?
Найголовніша гарантія – це наш народ і наші військові. Тому нам потрібно посилювати нашу обороноздатність

– Ми говорили про такі гарантії. До того, як ми та інші країни, які хочуть стати членами НАТО, не стануть ними, таких гарантій не буде. Найголовніша гарантія – це наш народ і наші військові. Тому нам потрібно посилювати нашу обороноздатність.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG