Доступність посилання

ТОП новини

НАТО радить Україні, як протидіяти пропаганді Кремля – Макеєв


Брюссель – Протистояти навалі російської медіапропаганди можливо тільки розповідаючи правду, яка якраз на боці України, кажуть представники українського дипломатичного корпусу, які щойно відвідали штаб-квартиру НАТО. Позитивний підхід дипломатії України, на думку політичного директора МЗС Олексія Макеєва, врешті-решт має зробити життя українців кращим, а Європу – безпечнішою. В інтерв’ю Радіо Свобода, він розповідає, що небувало високий рівень діалогу Києва із НАТО дає свої результати навіть у тому сенсі, що країни-союзниці залучають підходи України до своєї власної політики. Зокрема, держави НАТО засвідчили, що чинитимуть тиск на Росію для звільнення українців, затриманих її спецслужбами.

– Відомо, що Кремль на свою пропаганду, яка поширюється по всій Європі й за межами, витрачає величезні гроші. Як МЗС протидіє цьому, чи є якийсь план дій?
Пропаганді, на яку російською стороною витрачаються мільйони доларів, протистояти можливо лише одним – говорити правду. Правда, якраз, на боці України

МЗС України як частина державного механізму бере активну участь у розробці інформаційної стратегії, яка опрацьовується в РНБО України. Звичайно, пропаганді, на яку російською стороною витрачаються мільйони доларів, протистояти можливо лише одним – говорити правду. Правда, якраз, на нашому боці. На боці України.

Попри те, що мільйони витрачаються на абсолютно сфабриковані російською стороною «факти», на брехню, усе суспільство у державах-членах НАТО, у державах Заходу, демократичних державах усього світу бачить, наскільки ця брехня є неприйнятною, наскільки дії Російської Федерації не можуть бути виправдані з точки зору здорового глузду.

З нашого боку ми залучили до роботи у протидії російській пропаганді громадянське суспільство, яке зараз виконує величезний обсяг роботи у спростуванні цієї дезінформації.
З початку агресії Росії проти України ледь не щодня відбуваються брифінги в МЗС України

Практично в усіх українських урядових установах створені міцні команди медіа-фахівців, які зараз все більш активно виходять на пресу і дають безпосередньо інформацію одразу після подій. З початку агресії Росії проти України ледь не щодня відбуваються брифінги в МЗС України, на яких речник міністерства інформує українське суспільство і світову спільноту про те, що відбувається не тільки на дипломатичний ниві, але й у всій Україні.
Міжнародні партнери надають нам конкретну експертну допомогу в тому, як протидіяти шаленій російській пропагандистській машині брехні

Важливо також, що наші міжнародні партнери, і серед них також держави-члени Північноатлантичного альянсу, надають нам конкретну експертну допомогу в тому, як протидіяти цій шаленій російській пропагандистській машині брехні. І ми активно працюємо із командами медіа-фахівців в усьому світі, а також активно залучаємо українців за кордоном і ведемо практичну роботу в так званих нових медіа в соціальних мережах для того, щоб поширювати правду.

Поширювати правду набагато складніше, ніж брехню, але сприйняття цієї нашої інформації домомагає нам поставати у правильному, вигідному світлі в очах людей усього демократичного світу.

Українці опираються на позитивне висвітлення, на відміну від росіян. Ми розповідаємо, як ми захищаємося, як ми реформуємо Україну, як ми бачимо позитивний розвиток ситуації, як ми зробимо життя українців кращим, як ми зробимо всю Європу безпечнішою.

– Ви провели низку зустрічей в НАТО. Про що йшлося, що найбільше цікавило натовських міністрів та очільників. Чи, окрім політичної підтримки, дають якісь рекомендації, поради?

Потягом останніх 3 місяців ми бачимо безпрецедентно високу активність у діалозі між Україною та НАТО у фоматі Комісії Україна-НАТО. Цей механізм як ніколи доводить свою ефективніть – ми дискутуємо про все те, що становить загрозу Україні.

Починаючи з березня, коли вперше за 17-річну історію особливого партнерства України з НАТО в штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу в терміновому порядку було скликано засідання Комісії Україна-НАТО з приводу загрози з боку Росії нашому суверенітету та територіальній цілісності. Ми проводимо засідання Комісії на всіх рівнях – заступників постпредів, послів, міністрів закордонних справ та оборони. На тлі небувалої агресії Росії проти нашої держави в альянсі були активовані всі можливі механізми для підтримки України.
В НАТО розглядають загрозу безпеці України як загрозу безпеці всього євроатлантичного простору

Останнього тижня ми провели засідання Комісії Україна-НАТО на рівні комітету з питань політики та партнерств. Йшлося про сучасну безпекову ситуацію в Україні, політику українського уряду щодо тимчасово окупованої території Криму, впливу цих та інших останніх подій на безпеку України, Чорноморського регіону та євроатлантичного простору в цілому. Важливо підкреслити, що в НАТО розглядають загрозу безпеці України як загрозу безпеці всього євроатлантичного простору.
Союзники не визнають окупацію Криму та підтримують боротьбу українського народу проти агресора

Ми звернулися до наших партнерів в НАТО підтримати політику України щодо невизнання окупації та анексії Криму. Союзники підтримали нас та інкорпорують наші підходи в свою політику. Серед головного – союзники вбачають у діях Російської Федерації загрозу, вони не визнають окупацію Криму та підтримують боротьбу українського народу проти агресора. Держави НАТО не вживатимуть жодних кроків, які могли б призвести до визнання окупації.

Під час засідання ми також приділили окрему увагу питанню звільненню українського режисера Олега Сенцова та трьох інших громадян України, незаконно затриманих на території України спецслужбами Росії. Союзники були обурені інформацією про застосування катувань та нелюдське поводження з нашими співвітчизниками. Ми звернулися до держав-членів НАТО з проханням на двосторонньому та багатосторонньому рівнях чинити цілеспрямований тиск на російську сторону для звільнення українських громадян. Союзники засвідчили готовність долучитися до цього процесу по своїх каналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG