Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія зупиняє роботи над «Південним потоком»


А в Росії для «Південного потоку» вже почали робити труби. Чи згодяться вони тепер?
А в Росії для «Південного потоку» вже почали робити труби. Чи згодяться вони тепер?
Болгарія зупиняє роботу над суперечливим проектом газопроводу «Південний потік», який підтримує Росії, повідомив у неділю прем’єр-міністр країни Пламен Орешарський.

Подальші рішення будуть ухвалені після консультацій із Європейською комісією, сказав він після зустрічі в Софії з групою сенаторів США.

У Росії Міністерство енергетики заявило в неділю, що ще не має офіційних повідомлень Болгарії про це.

Цього тижня Європейський союз закликав Болгарію зупинити роботи з будівництва газопроводу «Південний потік», через який газ із Росії мав би йти до Європи в обхід України. Як заявили в Європейській комісії, ЄС стурбований тим, що контракти про будівництво газопроводу порушують законодавство Євросоюзу. Російський газовий монополіст «Газпром», що і видобуває газ, і транспортує і розподіляє його, має половину акцій болгарської ділянки «Південного потоку»; так званий «третій енергопакет» законодавства, чинний у ЄС, вимагає, щоб ці функції виконували окремі компанії.

Комісар ЄС із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер заявляв тиждень тому, що проект газопроводу «Південний потік» не просунеться, доки Росія не змінить свого курсу щодо політичної кризи в Україні. «Ми відновимо переговори в разі, коли російський партнер знову дотримуватиметься норм міжнародного права і буде готовий до конструктивної співпраці на основі нашого енергетичного законодавства», – сказав єврокомісар.

2010 року Болгарія домовилася з Росією про створення спільного підприємства російського «Газпрому» і Болгарського енергетичного холдингу, яке мало готувати, будувати і експлуатувати болгарську дільницю газогону «Південний потік». Софія ще 2008 року погоджувалася на участь у «Південному потоці», але 2009-го зупиняла всі енергетичні проекти з Росією.

Російський проект «Південний потік» має на меті транспортувати російський газ до країн Південної і Середньої Європи дном Чорного моря, оминаючи територію України. Європейський союз не підтримує цього проекту. У самій Росії серед провідних політиків лунали заяви про те, що «Південний потік» економічно не вигідний Москві і що його головна мета політична.
XS
SM
MD
LG