Доступність посилання

ТОП новини

У Росії виступають на підтримку затриманого українського режисера


Олег Сенцов, архівне фото
Олег Сенцов, архівне фото
У місті Санкт-Петербурзі в Росії активісти місцевого відділення руху «Солідарність» вийшли в неділю на серію одиночних пікетів на підтримку молодого українського кінорежисера Олега Сенцова, затриманого 10 травня співробітниками Федеральної служби безпеки Росії в окупованому Криму і звинуваченого в тероризмі. В руках активісти мали плакати: «Свободу кінорежисерові Олегу Сенцову!», «Шукайте терористів у Донецьку і Луганську!», «Краще відмовитися від патріотизму, ніж від совісті».

У перебігу акції активісти роздавали листівку «Свободу українському кінорежисерові Олегу Сенцову!» В ній можна було прочитати про те, що про долю учасника 30 міжнародних кінофестивалів, автора фільму «Гамер», нагородженого призом Роттердамського кінофестивалю, прихильника Євромайдану і супротивника приєднання Криму до Росії, батька двох дітей Олега Сенцова нічого не було відомо кілька тижнів, і тільки недавно його друзі та родичі дізналися, що він перебуває у слідчому ізоляторі «Лефортово» в Москві, звинувачений у тероризмі.

«Кінорежисера звинувачують у тому, що він, будучи членом «Правого сектору», планував у ніч із 8 на 9 травня в Сімферополі вибухи саморобних бомб біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам’ятника Леніну. Ніяких вибухів не було. Олег ніколи не перебував у «Правому секторі», та й самого «Правого сектору» ніколи не бачив в Криму. Проте від Олега вимагають признатися в нескоєних злочинах. За словами адвоката Олега Сенцова, під час затримання він зазнав тортур», – мовиться в листівці, яка закінчується словами: «Домогтися звільнення Олега Сенцова – справа нашої совісті і честі».

Пікети «Солідарності» пройшли спокійно, поліція проведенню акції не заважала, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

ФСБ Росії заявляла, що кримський кінорежисер Олег Сенцов і ще двоє українців затримані у Криму як підозрювані у скоєнні «злочинів, пов’язаних із терористичною діяльністю». Українські кінематографісти вважають, що справжньою причиною репресій проти Сенцова стало те, що він відкрито підтримував Євромайдан.
XS
SM
MD
LG