Доступність посилання

ТОП новини

У Дем’яновому Лазі на Прикарпатті вшановують пам’ять невинно убієнних українців


У Меморіальному комплексі «Дем’янів Лаз» в Івано-Франківську в неділю відбулася панахида та віче-реквієм за невинно убієнними українцями.

Традиційно в час Зелених свят прикарпатці збираються на місці, де в 1941 році енкаведисти перед відступом Червоної армії розстрілювали в’язнів Станіславської та інших тюрем.

Панахиду відслужили священики традиційних конфесій. Митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви владика Володимир (Війтишин) сказав, що то була «не лише спільна молитва за тими, хто здобував незалежність України, але й оплакування сьогоднішніх героїв, які відстоюють суверенність нашої держави».

Під час віча-реквієму директор Музею радянської окупації, один із організаторів розкопок у Дем’яновому Лазі Роман Круцик згадав рецепт стародавніх римлян «гуманітарного знищення народів»: «хочеш завоювати народ без війни, поміняй йому героїв на своїх». На думку Круцика, радянська влада робила все, аби українці не знали своєї історії або забули її сторінки. «І сьогодні не громадські організації повинні повертатися до національної пам’яті, це вже повинна робити держава», – сказав Роман Круцик.

Заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес у своєму виступі сказав: «Сьогодні Росія – не єдиний наш ворог, ворогом є наша роз’єднаність, міжпартійна боротьба, невміння українців об’єднатися в боротьбі за свою державу».

Не один рік на урочистості в Дем’янів Лаз приходить український політик, депутат Верховної Ради 5 і 6-го скликань Зіновій Шкутяк. У коментарі Радіо Свобода він сказав: «Якоюсь мірою було несподіванкою те, що сьогодні відбувається в Україні, а з іншого боку, наша безтурботність, можливо, і призвела до таких трагічних наслідків, тому треба пам’ятати, як нам сусід запхав у спину ніж, і не бути безпечним». Син Зіновія Шкутяка Петро зараз перебуває на Луганщині – батько чотирьох дітей, він добровольцем пішов до Нацгвардії.

Учасники поминальних заходів поклали вінки і квіти до могил закатованих людей.

Після розкопок у 1989 році на місці масових поховань був створений меморіальний комплекс «Дем’янів Лаз», тут у кількох могилах перепоховано понад півтисячі людей.

У неділю вінки поклали також до могили січових стрільців у Меморіальному сквері в Івано-Франківську, пам’ятника страченим оунівцям, хреста жертвам політичних репресій, а також до могил Героя Небесної Сотні Романа Гурика і загиблих під Слов’янськом працівників спеціальної роти міліції.
XS
SM
MD
LG