Доступність посилання

ТОП новини

Захід мусить пам’ятати: Крим – окупований, а Росія – країна-окупант (світова преса)


Західна преса активно коментує анексію Кримського півострова Росією і вважає, що з новим українським президентом і складною ситуацією на Донбасі, Захід все ж не повинен забувати про Крим. Кримські аспекти присутні в статтях на теми, які напряму навіть не повязані з Україною. Крим справді серйозно змінив геополітичну ситуацію в регіоні.

Три колишні посли США в Україні закликають Захід не забувати про Крим і трактувати півострів як окуповану територію. У статті в газеті The New York Times Стівен Пайфер, Джон Гербст та Вільям Тейлор з розумінням ставляться до зосередження уваги США та Європи на недопущенні подальшого погіршення ситуації в Україні. Але, додають колишні посли, досягнення припинення вогню, поновлення контролю над сходом України з боку українського уряду та стабілізація ситуації не можуть стати ознакою повернення до нормальності і закликають на тлі подій на сході України не забувати і про Крим. «Західна політика має ставитись до Криму як до окупованої території, а до Росії – як до країни-окупанта». На практиці така політика, на думку трьох колишніх послів, мала би означати відмову в наданні віз мешканцям Криму, які звертаються по них у Москві з російськими паспортами. Посольства західних країн мають казати кримчанам, аби вони зверталися до консульств у Києві з українськими паспортами. І в правильності такого підходу країни ЄС та США мають переконати й інші держави. Захід також не повинен визнавати російську юрисдикцію над Кримом. Скажімо, нині, коли Росія та Україна сперечаються за контроль над повітряним простором Криму, західні уряди мають зробити так, аби авіакомпанії поважали заборону української влади на польоти до Сімферополя та Севастополя. І круїзні судна мають уникати Ялти та інших портів Криму, допоки не отримають добро від уряду України. Екс-посли також закликають уникати інвестування в Крим з боку західних компаній. «Росія вкрала Крим використовуючи силу, хоча багато хто думав, що Європа в ХХІ столітті вже цього не побачить. Американська та європейська політика має підтримувати претензії України на суверенітет над Кримом допоки Київ на ньому наполягає», – зауважують колишні посли США в Україні.

Польська газета Rzeczpospolita пише про зупинення Болгарією реалізації газового проекту «Південний потік», який мав пролягти дном Чорного моря і обійти Україну, послабивши її позиції як транзитної держави. Болгарський прем’єр Пламен Орешанський до завершення консультацій з Єврокомісією, яка має претензії до вибору російського інвестора, наказав наразі відкласти реалізацію проекту на болгарській території. Польський часопис пише, що п’ять болгарських компаній вибрали собі в партнери російську фірму «Стройтрансгаз», яку очолює близький до президента Путіна бізнесмен Генадій Тимченко, проти якого діють санкції США після анексії Криму Росією. Тимченко є шостим за статками бізнесменом Росії, а серед болгарських компаній є такі, що мають зв’язки з урядовими колами в Софії. Днями Єврокомісія розпочала процедуру щодо порушення Болгарією законодавства ЄС. «Комісія вважає, що Болгарія порушила правила внутрішнього ринку ЄС щодо вибору переможців на публічних конкурсах», – зазначає газета.

Лондонська Guardian пише про два десятиліття правління білоруського президента Олександра Лукашенка, вважаючи, що країна «20 років живе під диктатурою і відстає від решти Європи на одну революцію». В Історичному музеї Мінська якраз відкрилася виставка «Назад в БРСР», на якій зібрані експонати часів Білоруської РСР. «Але дехто вважає, що не потрібно йти на виставку, щоби повернутися в БРСР. Вулиці столиці ще й далі носять ім’я Маркса та Енгельса, а пам’ятник Леніну височіє в центрі міста і є навіть погруддя Фелікса Дзержинського», – пише кореспондент газети. Цього літа Олександр Лукашенко відзначатиме 20-ліття перебування при владі і є лідером європейської країни, який найдовше перебуває біля керма. За цей час парламент позбавили повноважень, політичні опоненти або емігрували, або зникли, засобам масової інформації закрили рота. В Білорусі служба державної безпеки все ще називається КДБ і країна є останньою в Європі, де використовується смертна кара. «Минулого місця Лукашенко оголосив про намір повернути «кріпацтво» для того, аби навчити селян працювати ефективніше», – пише часопис. Ситуація в Україні та анексія Криму теж вплинули на Лукашенка, бо багато хто запитує: якщо Росія може забрати Крим, то чому не може забрати собі Білорусь? Адже й справді, Білорусь є більш «російською», ніж Україна на тлі занепаду мови і близькості культур. Тому Лукашенко говорив про підтримку дій Росії в Криму, але також і підтримував Україну, наголошуючи на тому, що вона не повинна розпастися та тлі заворушень на Донбасі. Лукашенко каже, що росіяни є його найкращими друзями, але попереджає: «Не важливо, хто прийде на білоруську землю – я буду боротися. Навіть якщо це Путін».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG