Доступність посилання

ТОП новини

Хто і як утікає з Донбасу до Росії


Місцеві жителі сідають в автобус до Москви в східній частині міста Краматорськ, 4 червня 2014 року
Місцеві жителі сідають в автобус до Москви в східній частині міста Краматорськ, 4 червня 2014 року
Деякі російські діячі заявляли про десятки тисяч «біженців із України», які нібито прибувають до Росії. Проте дані російських же міграційних органів дають цілком іншу картину. Крім того, переважно проросійські втікачі, які таки дістаються до Росії з регіонів, захоплених сепаратистами, отримують там статус переселенців, але не біженців.

Загальне число людей, які прибули до Росії з регіонів України, охоплених діями сепаратистів і антитерористичною операцією проти них, склало кількадесят тисяч людей, свідчать дані російських міграційних органів. Зокрема, за останніми наразі даними управління Федеральної міграційної служби Росії в Ростовській області, що межує з Луганською і Донецькою в Україні, за тиждень із 30 травня до 6 червня до цієї області в’їхали менш як 10 тисяч громадян України. Це спростувало твердження російського уповноваженого з прав дитини Павла Астахова, який заявляв, ніби 12 тисяч українських біженців прибули до області за один день.

При цьому далеко не щоразу дійсно йдеться про втікачів. Зокрема, за даними російських агентств, у тій же Ростовській області було розміщено 2 тисячі 102 людини з України станом на 9 червня. Такий же невисокий і рівень документального оформлення: посвідки на мешкання в Ростовській області Росії попросили за минулий тиждень 31 громадянин України, дозволи на тимчасове мешкання – 104, дозволи на працю 28 осіб.

У більш віддалених від України регіонах Росії число прибульців із України значно менше. У Саратовській області, наприклад, повідомляють про 3–5 звернень громадян України до міграційної служби щодня. А в Московській області на сьогодні з початку конфлікту прийняли 92 українців.

Переселенці звинувачують владу України

Чимало переселенців – із таких місць найгострішого протистояння, як Слов’янськ на Донеччині, місто, що його проросійські сепаратисти контролюють майже повністю. Їхня пропаганда накладає відбиток і на думки мешканців міста, які втекли від боїв до Росії.

Одна з них, на ім’я Ірина, в інтерв’ю Радіо Свобода стверджувала, що продуктів харчування в місті бракує через те, що їхню доставку «блокують». А от її версія того, що в місті не працює телебачення: «Немає телебачення вже давно, бо Карачун-гору зайняла Нацгвардія, і телебачення в нас через це немає». Телевежа на горі Карачун біля Слов’янська, яку контролюють українські силовики, перестала працювати через руйнування телецентру внаслідок постійних обстрілів із боку сепаратистів. Але серед містян чимало далі вважають, що в усьому винні Національна гвардія і «Правий сектор».

Над матеріалом працювали: Сергій Драчук, Григорій Бочкарьов

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG