Доступність посилання

ТОП новини

Україні слід розраховувати на власні Збройні сили, а не на вступ до НАТО – експерти


Київ – Україні у протистоянні з Росією варто опиратися лише на власні Збройні сили, реформуючи їх за допомогою Заходу. А розраховувати на вступ до НАТО у найближчі роки не доводиться. Таким чином українські експерти прокоментували Радіо Свобода заяву глави МЗС Польщі про те, що питання членства України в альянсі немає на порядку денному. Водночас фахівці не виключать приєднання до Північноатлантичного блоку в далекому майбутньому.

«Ми не бачимо загрози для Росії від зближення України з Євросоюзом, а членство України в НАТО не стоїть на порядку денному». Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський за підсумками переговорів зі своїми колегами із Росії Сергієм Лавровим та Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром.

В інтересах України залишатися саме позаблоковою державою. Таким чином прокоментував Радіо Свобода заяву головного дипломата Польщі (держави, яка є членом НАТО) колишній міністр оборони України, член парламентського комітету з питань національної безпеки Олександр Кузьмук. На його думку, сьогодні Україні варто виконувати ті закони й зобов’язання, які вона ухвалила. А відповідно до них, Україна – позаблокова держава, подобається це комусь чи ні.

«Сьогодні не варто порушувати питання вступу України до НАТО. Ми – позаблокова держава. А позаблоковість означає, що ми готові співпрацювати з усіма структурами, які входять до світової архітектури безпеки», – зауважив Олександр Кузьмук.

Росія, анексувавши Крим, відібрала в України і можливість вступу до НАТО?

Зі свого боку, військовий експерт Сергій Згурець не вважає позаблоковість України непорушною. Інша річ, що на шляху до НАТО держава має пройти довгий і тривалий шлях. Адже навіть, якщо у Північноатлантичному альянсі дадуть зелене світло Україні, членство в цьому військовому союзі має відповідати певним суворим критеріям. Наприклад, до НАТО не приймають держави, які мають територіальні суперечки із сусідами. Таким чином Росія, анексувавши Крим, відібрала в України не лише частину території, а можливість вступу до НАТО. Взагалі, нагадує експерт, і новий президент України Петро Порошенко теж сказав, що питання вступу до НАТО дійсно не є на часі.
Зараз ситуація навколо Криму потребує певного врегулювання, щоб забезпечити умови для легітимного просування до Північноатлантичного альянсу
Сергій Згурець

«Зараз ситуація навколо Криму потребує певного врегулювання, щоб забезпечити умови для легітимного просування до Північноатлантичного альянсу. Водночас країни НАТО (зокрема, США і та ж Польща) мають забезпечити допомогу Україні у здійсненні військової реформи, перетворень в оборонно-промисловому комплексі. Я думаю, що ці заходи поступово створюватимуть підґрунтя для вступу до Північноатлантичного альянсу», – каже експерт.

А наразі Україні доведеться розраховувати на власні Збройні сили, зазначає Сергій Згурець. Тим більше, що президент Порошенко говорить, що Україні варто підписати нову міжнародну угоду про гарантії її безпеки, яка замінить Будапештський меморандум. А потім уже вирішувати питання позаблоковості.

«Одного дня Україна таки буде членом НАТО»

Екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко закликає не перебільшувати значення заяви свого колеги-дипломата із Польщі Радослава Сікорського.

Рішення всіх глав держав-членів НАТО має більшу політичну вагу, ніж думка одного, другого, третього міністра закордонних справ такої ж держави НАТО
Володимир Огризко
«Глави держав країн-членів НАТО свого часу в Бухаресті ухвалили спільне рішення про те, що Україна одного дня стане членом Північноатлантичного альянсу. Рішення всіх глав держав-членів НАТО має більшу політичну вагу, ніж думка одного, другого, третього міністра закордонних справ такої ж держави НАТО», – вважає Володимир Огризко.

Водночас український дипломат визнав – те, що сказав міністр Сікорський, теж має під собою ґрунт. Адже стверджувати, що Україна завтра може вступити до НАТО, було б наївним. Для вступу нам треба пройти етап ПДЧ (план дій щодо членства), підготуватися і потім подати заявку. Тому немає особливої суперечності в тому, що заявив Сікорський і тим, що одного дня Україна таки буде членом НАТО, підсумував Володимир Огризко.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG