Доступність посилання

ТОП новини

Київ відкинув «газову пастку» Москви і сподівається на Стокгольмський суд


Брюссель – Тристоронні переговори щодо вирішення російсько-українського газового конфлікту, які проводилися за участю ЄС, зайшли до глухого кута. Черговий раунд переговорів у Брюсселі закінчився безрезультатно. Російська пропозиція 100-доларової знижки Києвом була відкинута. Тим часом, Європейська комісія ще до наступного понеділка розраховує на знаходження компромісу і щодо боргових виплат, і щодо ціни на газ для України.

Газові переговори Києва та Москви за участі Євросоюзу завершилися безрезультатно: кожна зі сторін зосталася на своїй позиції. Залишається тільки одна можливість вирішення спірних питань щодо газової ціни для України – це арбітражний суд Стокгольма. Після низки тривалих переговорів міністрів енергетики Росії та України за посередництва єврокомісара Ґюнтера Еттінґера, сторонам домовитися про систему виплат боргу та формування нової ринкової ціни на газ не вдалося, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.
Залишається єдиний механізм врегулювання ситуації – це механізм отримання відповіді в арбітражному суді міста Стокгольма
Юрій Продан

«Звучали дуже конструктивні компромісні пропозиції від Єврокомісії, які ми згодні були обговорювати, – заявив він. – Однак російська сторона категорично не хоче сприймати іншого механізму формування ціни, окрім знижки на експортне мито, яке застосовується на підставі рішень російського кабінету міністрів. Тому на цей момент залишається єдиний механізм врегулювання ситуації – це механізм отримання відповіді в арбітражному суді міста Стокгольма».

Дещо раніше, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні Кабміну теж був категоричним.
Хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо
Арсеній Яценюк

«Росіяни зробили нам пропозицію щодо зниження ціни на газ на 100 доларів, з так званою «знижкою». Я відразу хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо: знижка встановлюється рішенням уряду Російської Федерації – і знімається рішенням уряду Російської Федерації», – сказав він, додаючи: «наша пропозиція була, є і залишається тією самою: зміни до контракту».
«Ми ці російські пастки знаємо» – Яценюк про знижку на газ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Росія каже, що готова чекати рішень Києва до понеділка

Тим часом, міністр енергетики Росії Олександр Новак, виступаючи у середу в Брюсселі, заявив про пропозицію 100-доларової знижки. Згідно з цим, ціна газу для України може становити близько 385 доларів за тисячу кубометрів.

«Ця ціна на сьогодні не є ринковою», – відповідає на це Юрій Продан, вказуючи на багато пропозицій, зокрема реверсних поставок газу, які за ціновими показниками є значно нижчими, навіть враховуючи транспортування.

Відмовляючись укладати з Києвом новий газовий контракт, Кремль каже, що готовий до 16 червня на зустрічі з представниками України для подальших консультацій. «Потрібне лише бажання зближуватися, і якщо будуть проведені виплати за листопад-жовтень та, частково, за квітень-травень».

«У цьому випадку до 16-го числа, до моменту, який нині визначений, як термін надходження виплат та впровадження режиму передоплати, у цьому випадку ми готові до зустрічі будь-якого дня. Варто лише домовитися у рамках наших телефонних переговорів», – заявив російський міністр.

Єврокомісар із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер тим часом каже, що компромісу слід досягти до понеділка, і що «виходить із принципу, що паралельно навіть мають відбутися дискусії (на тему газу) між президентами (України та Росії), тобто, на найвищому рівні». А тим часом, поки газового спору між Києвом та Москвою не залагоджено, представник Європейської комісії визнає, що його установа готова до будь-якого розвитку подій, маючи на увазі і можливість повного відключення газопостачань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG