Доступність посилання

ТОП новини

Рішення Болгарії ще не «поховало» «Південний потік» – експерти


Працівники зварюють труби на початку будівництва болгарської ділянки газопроводу «Південний потік», в районі села Расово, 31 жовтня 2013 року
Працівники зварюють труби на початку будівництва болгарської ділянки газопроводу «Південний потік», в районі села Расово, 31 жовтня 2013 року
Українська сторона неодноразово, навіть за президентства Віктора Януковича, домагалася зупинення будівництва газопроводу «Південний потік», який йде в обхід України і означатиме для української сторони втрату потенціалу транзитної держави. Чи можна говорити, що цей проект зупинений після того, як Болгарія заявила, що зупиняє участь у ньому? На думку фахівців, говорити достеменно про долю цього проекту зарано.

Робота над європейською частиною газопроводу «Південного потоку» була припинена після того, як Болгарія заявила, що зупиняє видачу тендерів для проекту.

Болгарія оголосила про своє рішення припинити будівництво під час візиту трьох американських сенаторів до Софії 8 червня.

Джонатан Стерн, керівник програми з Дослідження природнього газу в Оксфордському інституті енергетичних досліджень у Великобританії, каже, що Болгарія упродовж декількох місяців не прислухалася до побоювань Європи.

«ЄС стверджує, що міжурядові угоди, підписані щодо трубопроводу «Південний потік», несумісні з «Третім енергетичним пакетом» і, зокрема, що вони несумісні з такими принципами, як доступ третьої сторони. Це було тією основою, на якій ЄС намагався переконати болгар припинити будівництво», – зазначає Стерн.

«Третій енергетичний пакет», який набув чинності у 2009 році, має своєю метою гарантувати доступ до трубопроводів третім сторонам, вимагаючи, щоб енергетичні монополії «розпалися» на компанії з виробництва й транспорту енергії з різними власниками. ЄС продовжує звинувачувати «Газпром» у монополізмі.

Проте Стерн додає, що може виникнути одна серйозна проблема. Він каже, що болгари раніше попереджали Єврокомісію, що вони будуть домагатися компенсацій через суд, якщо їх змусять відмовитися від проекту газопроводу. Болгарія, найбідніша країна ЄС, стверджує, що вона вже інвестувала значну суму грошей у проект і втратить кілька мільярдів доларів, якщо його буде зупинено.

Припинення співпраці з боку Болгарії у Москві зустріли критикою.

«Росія не визнає свою поразку з легкістю»

Едвард Лукас, старший редактор британського тижневика Economist, каже, що гнівні слова з боку Росії є показником того, наскільки рішуче Москва налаштована не втратити «Південний потік».

«Росія має великі активи в Болгарії, як політичні, так і економічні, і вони не завагаються їх використати. За кризою в Україні стоїть мета Росії перешкодити здатності ЄС встановлювати правила на енергетичному ринку, це є одним із боїв у цій війні, і Росія не визнає свою поразку з легкістю», – зауважує Едвард Лукас.

Чи це кінець «Південного потоку»? Ніхто поки що не в змозі цього сказати. Офіційна позиція Брюсселя полягає в тому, що ЄС готовий до співпраці над проектом, як тільки «Газпром» почне діяти за правилами Європейської комісії. Наразі жодна зі сторін не має безпосередньої альтернативи, але Брюссель заявив, що хотів би зменшити свою залежність від російських енергоносіїв у майбутньому.

Над матеріалом працював Чарльз Рекнейджел

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG