Доступність посилання

ТОП новини

Конфліктне Антикорупційне бюро: маленький орган із великими повноваженнями


Київ – Замість такої необхідної боротьби із корупцією, в Україні відбувається боротьба із законопроектами про цю боротьбу. Так, узгодити, як працюватиме спеціальний орган по боротьбі з 23-річною хворобою України – антикорупційне бюро – вже кілька місяців не можуть автори двох зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів. З одного боку народний депутат, донедавна виконувач обов’язків заступника голови адміністрації президента Сергій Пашинський і Тетяна Чорновол, а з іншого – громадські організації і ударівець Віктор Чумак.

Національне антикорупційне бюро чи Національна служба протидії корупції? Незалежний орган чи підпорядкований президенту? Попри 80% подібність двох зареєстрованих у Верховній Раді законопроектів про створення спеціального окремого органу з протидії корупції, між ними існують принципові відмінності, які не дають їхнім авторам об’єднати зусилля.

Основним каменем спотикання стало питання підпорядкування, підзвітності, призначення й звільнення керівника бюро. У варіанті, запропонованому головою парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктором Чумаком та командою громадських організацій, серед яких і активісти Реанімаційного пакету реформ, бюро повинне бути незалежним, хоч опосередковано і залежатиме від Кабміну (принаймні Кабмін, згідно законопроекту, координує його діяльність, зокрема, затверджуючи положення про бюро, а також формуючи його регіональні структури). Натомість у варіанті законопроекту народного депутата Сергія Пашинського та урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики Тетяни Чорновол, директора бюро призначає Рада національної безпеки та оборони – а це суто президентський орган.

«Найлегше юридично, якщо призначення буде через Кабмін, але тоді це нівелює роботу всього органу, бо не може орган по боротьбі з корупцією призначатися і таким чином контролюватися виконавчою владою. Зараз баланс влади в нашій країні розподілився таким чином, що найменше повноважень є у президента, і тому є сенс в призначенні керівника цього органу президентом. Там є нюанси, яким чином, але щоб він приймав рішення про призначення. Ця людина несе відповідальність. Президент також є гарантом національної безпеки, а корупція в нас загрожує національній безпеці і навіть територіальній цілісності. Тому в цьому є сенс», – агітує за своє бачення Тетяна Чорновол.

Такою завзятістю до роботи та ім’ям відомої журналістки прикриваються ті, хто хоче саботувати процес створення бюро, каже Віктор Чумак. Призначивши її на зовсім іншу посаду, Тетяну Чорновол фактично обдурили, додає його колега по законопроекту, виконавчий директор Transparency International в Україні, керівник групи експертів з питань антикорупції Олексій Хмара.

«Вона ніяке Антикорупційне бюро не очолює. Вона мала би займатися попередженням корупції в органах влади, як таких. Але замість цього Тетяна займається розслідувальною діяльністю. Чому? Бо їй це симпатичніше, бо вона має такий досвід. І найголовніше, бо їй пообіцяли цю посаду, коли її з Майдану в Кабмін відправили. А її трошки обдурили і замість головного борця з корупціонерами призначили головним регулювальником на перехресті», – каже він.

Роздвоєння антикорупційної стратегії

Втім, на цьому непорозуміння не закінчилися. Розбіжності між «умовними супротивниками» з’явились і щодо антикорупційної стратегії, яка, як і законопроекти про антикорупційне бюро, теж існує у двох варіантах. Одну з них ще до президентських виборів в адміністрації президента намагались подати на підпис Олександру Турчинову. З протестом щодо цього одразу виступила міжнародна організація Transparency International Україна.


Сьогодні її члени сподіваються, що усі непорозуміння зможе вирішити Петро Порошенко, який вже у своєму указі підпише Стратегію державної антикорупційної політики, а переформатована під нього більшість парламенту ухвалить відповідні законопроекти. Тим паче, що це є умовою для того, щоб ЄС та США надали Україні для боротьби з корупцією 1 мільярд євро. Цю суму вони вже давно тримають на поготові.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG