Доступність посилання

ТОП новини

Олег Царьов у Луганську, але затримати його не можуть


Інга Кірік

Луганськ – Напередодні до Луганська прибув позбавлений депутатської недоторканності Олег Царьов, за затримку якого штаб національного захисту Дніпропетровської області оголосив винагороду в розмірі п’ятисот тисяч доларів. Верховна Рада 3-го червня позбавила Царьова депутатської недоторканності і дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності та арешт, зокрема, за заклики до сепаратизму. Тим часом, і в самому Луганську, і в області триває антитерористична операція.

Як повідомила прес-секретар штабу самопроголошеної ЛНР Оксана Чигріна, напередодні у другій половині дня до будівлі облдержадміністрації під'їхало кілька автомобілів з озброєними людьми в камуфляжі, обличчя яких приховували чорні маски. За її словами, Царьова супроводжували більше десяти бійців. Разом з ним в місто приїхав один з депутатів Держдуми Росії. Олег Царьов зайшов в адмінбудівлю і зустрівся з лідером луганських сепаратистів Валерієм Болотовим. Розмова проходила в особистому кабінеті Болотова, про що саме вона була не розголошується. Але, як запевнили у самопроголошеній ЛНР, приїзд Царьова в Луганськ «носить дружній характер».

Водночас виконувач обов’язків голови Луганської ОДА Ірина Верігіна заявила, що Царьова не зможуть заарештувати в Луганську. За її словами, все керівництво області, включаючи керівників Служби безпеки України, обласної прокуратури та міліції, перебувають у місті Сватове Луганської області і потрапити в Луганськ не можуть.

Медикаментами та продуктами харчування Луганськ забезпечений

Як запевняють у мерії, вже кілька днів безпосередньо в обласному центрі ситуація стабільна, надзвичайних ситуацій і збройних зіткнень не відбувалося. Тут також наголошують, що всі комунальні та екстрені служби міста працювали і продовжують функціонувати в штатному режимі, безперебійно курсує громадський транспорт. Луганськ забезпечений продуктами харчування, медикаментами, паливом.

Між тим, бойовики не залишають спроб захопити луганський аеропорт, який захищають українські десантники. Упродовж кількох днів вони обстрілюють об’єкт з мінометів. Крім того, періодично, переважно вночі, в різних точках Луганська гримлять постріли: чутно як поодинокі вистріли, так і автоматичні черги, а також гранати. Люди перебувають у постійному напруженні й страху.

В Луганську людям пропонують безкоштовну психологічну допомогу

У Луганській міській поліклініці №10 за власною ініціативою створено Центр медико-психологічної допомоги. Як розповів головний лікар поліклініки Степан Шведюк, тут абсолютно безкоштовно буде надаватися медична допомога всім, хто зіткнувся з психічними порушеннями, не зміг оговтатись після стресових ситуацій. Лікар наголосив, що чим швидше людина звернеться по допомогу, тим швидше і простіше можна буде повернути її до нормального життя. До складу Центру включено п’ятеро співробітників, які отримали вищу освіту за спеціальністю «Психолог». Питання можна ставити також у режимі он-лайн на сайті поліклініки і за телефоном: 47-22-86.

Існування малого та середнього бізнесу на Луганщині під загрозою

Якщо військові дії на Луганщині не припиняться, подальше існування малого та середнього бізнесу буде неможливим. Такі побоювання висловив президент Луганської регіональної торгово-промислової палати Сергій Кириченко.

«На сьогодні більше 80% населення Луганської області живуть на території самопроголошеної Луганській народної республіки. На цій території відсутні будь-які органи влади держави Україна. Міліції взагалі не існує. Деякі підприємці користуються цим. Наприклад, в передмісті Луганська – Олександрівську – бізнесмени врізаються в газові труби, газові мережі та безпосередньо заправляються газом. Або хтось у когось «віджимає» бізнес-товар, інший цей товар через деякий час реалізує. І такі випадки не поодинокі» – повідомив Сергій Кириченко.

Для чесних підприємців президент ЛРТПП наполягає на «податкових канікулах». Пояснює це тим, що скоро буде нічим платити працівникам зарплату. За словами фахівця, зараз найбільш вразливим є транспортний бізнес, виникають проблеми з тим товаром, який потрібно перевозити.

«Переміщення по території самопроголошеної ЛНР є дуже проблематичним. Водії виставляють потрійні, п'ятірні тарифи. І це щастя, якщо хтось погодився везти, а більшість відмовляються», – говорить президент ЛРТПП.

Луганські експерти зазначили, що багато бізнесменів «згортають» свою підприємницьку діяльність на Луганщині і перебираються в спокійніші регіони України. Таким чином, позбавляючи людей робочих місць, а країну – платників податків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG