Доступність посилання

ТОП новини

Влада Черкащини обіцяє прийняти понад 3 тисячі переселенців зі Сходу


Черкащина приймає переселенців зі сходу України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Черкащина приймає переселенців зі сходу України

Черкаси – На Черкащині збільшується кількість переселенців зі сходу України. Обласна влада задекларувала, що область може прийняти більше трьох тисяч осіб. У різні куточки області уже переїхали понад півтори сотні східняків. Радіо Свобода відвідало три родини зі Слов’янська, що нині мешкають у черкаському гуртожитку. Прихисток їм надали на три місяці.

Маленький Арсеній міцно тримає в руках іграшковий автобус. Це останнє, що тато подарував малюкові у Слов’янську. Ще до президентських виборів родині Ковальових довелося втікати з рідного міста. Нині Арсеній із мамою Оленою мешкають у гуртожитку Черкаського вищого професійного училища. А от тато повернувся на батьківщину, щоб забрати бодай трохи речей.

У принципі, нормально жили, лише одна кімната на п’ятьох була
Олена Ковальова
«Ми приїхали і нас спершу поселили у військкомат. Ми там мешкали більше тижня. І нам у цей час мали підшукати тимчасове житло. Там ми теж, у принципі, нормально жили, лише одна кімната на п’ятьох була. А потім нас уже переселили сюди», – розповідає Олена Ковальова.

Разом із родиною Ковальових, зі Слов’янська до Черкас переїхали ще дві сім’ї. У гуртожитку їм надали окремі кімнати на одному поверсі та спільну кухню. Забезпечили й усім необхідним: їжею, посудом, миючими засобами та навіть побутовою технікою. А малюків – Арсенія та його подругу Мілану – вже навіть оформили у дитячий садочок. У дошкільний заклад малечу влаштували без проблем та ще й записали до однієї групи, розповідає мама дівчинки Тетяна Матвієнко. Тепер дорослі налаштовані знайти роботу.

«Піду працювати ким-небудь і куди-небудь. Аби платили і графік був нормальним, щоб встигала малу з садочка забирати. У мене чоловік водій-експедитор. У принципі, може працювати і вантажником», – каже жінка.

Повертатися до Слов’янська переселенці не збираються

Кімнати у гуртожитку Черкаського вищого професійного училища переселенцям надали лише на три місяці – до початку нового навчального року. Надалі східняки збираються знайти роботу та залишитися у Черкасах. Олена Євсєєва із ностальгією згадує рідний Слов’янськ. Каже, що хотіла би повернутися. Однак розуміє, що колишнього життя там уже не буде.

Що там може бути, якщо усе зруйновано. От що може бути?
Олена Євсєєва
«Що там може бути, якщо усе зруйновано. От що може бути? Якщо влаштуємося тут на роботу і грошей вистачатиме, то знімемо тут квартиру чи будинок. Хоча, чесно кажучи, не знаю ще, як воно буде», – зауважує Євсєєва.

Обласна влада звітує, що Черкащина готова прийнята більше трьох тисяч переселенців. Через останні події, зі Сходу та Криму до Черкаської області вже переїхало більше 400 осіб.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG