Доступність посилання

ТОП новини

Благодійний вечір на підтримку політв’язнів провели у Москві


У Москві 12 червня в «День Росії» пройшов вечір на підтримку в’язнів сумління. Всі зібрані на ньому пожертвування підуть на допомогу фігурантам «Болотної справи» та іншим політв’язням.

Зал Сахаровського центру не зміг вмістити усіх бажаючих. Навіть для тих, хто готовий був слухати гостей стоячи, не було місця.

Артисти Лія Ахеджакова та Олександр Філіппенко, бард Нателла Болтянская, публіцист Лев Рубінштейн, журналіст Ольга Романова – це далеко не повний список тих, хто взяв участь в акції.

Публіциста Лева Рубінштейна вразив такий інтерес до акції на підтримку політв’язнів.

«Просто дуже багато народу. Зрозуміло, що в масштабах такого міста, як Москва, це все одно якась незначна кількість. Але от, якщо бути таким невиправним оптимістом, як я, то це краще, ніж менше або, ніж взагалі нічого. Зараз ключовим словом стає солідарність. Мені здається, що чим вона буде яскравішою і наполегливіше проявлятиметься, тим буде краще», – наголошує Рубінштейн.

Сидять невинні люди – Ахеджакова

Актриса Лія Ахеджакова, відома своєю активною громадянською позицією, з імпровізованої сцени читала рядки з листів «в’язнів Болотної», а завершила виступ віршем в’язня ГУЛАГу Варлама Шаламова. Чому відома актриса брала участь у цьому благодійному вечорі, вона розповіла Радіо Свобода.

«Я з самого початку дуже переживала за цих хлопців і дуже їм співчуваю. І мені страшно, що люди сидять невинні. Це страшно!» – зазначила Ахеджакова.

Родичі «в’язнів Болотної» кажуть, що і для їхніх близьких, і для них самих підтримка надзвичайно важлива. Дружина одного з тих, хто проходить у справі про заворушення 6 травня Андрія Барабанова – Катерина – каже, що і її чоловікові і його товаришам по нещастю розуміння, що їх не забувають. дає сили.

«Для хлопців це дуже важливо, – наголошує вона. – Це дає сили, коли ти знаєш, що ти не один, що тебе підтримують люди, і що люди нікуди не пропадають, вони приходять, тобто вони не забувають. І тут така дружня приємна атмосфера. І всі обличчя такі приємні».

Немарна підтримка

Михайло Косенко – фігурант «Болотного справи» – вироком суду був направлений на примусове психіатричне лікування. Буквально напередодні «Дня Росії» суд на підставі подання лікарів вирішив, що тепер Косенко буде продовжувати лікування амбулаторно. Сестра Михайла Косенка Ксенія, вважає, що громадський резонанс зіграв у справі її брата істотну роль.

«Я вважаю, величезну роль відіграла підтримка. Інакше він би так, як рядова і всіма забута людина, пройшов би через всі митарства. А так до нього була прикута досить серйозна увага і лікарі дотримались принципу – не нашкодь», – зазначила вона.

Усі пожертви, зібрані під час вечора, підуть на допомогу в’язням 6 травня й іншим політв’язням. Крім того, їм будуть передані листи і листівки зі словами підтримки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG