Доступність посилання

ТОП новини

Це народна війна, бо армію споряджають громадяни – заступник командира «Азова»


Спецбатальйон «Азов» повністю фінансується українцями
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Спецбатальйон «Азов» повністю фінансується українцями

Київ – Батальйон «Азов» затримав самопроголошеного «мера» Маріуполя, Олександра Фоменка. На їхньому блозі з'явився запис: «Доставимо куди треба. Нехай його долю вирішує суд України!». Про спецбатальйон МВС України, що базується у Маріуполі Донецької області, ходить не менше міфів, аніж про «Правий сектор». Як утворився батальйон, хто його фінансує та чому викрадення людей на Сході стали настільки масовими? Про все це та інше розповів заступник командира батальйону «Азов» зі зв'язків із громадськістю Ігор Мосійчук в інтерв'ю кореспонденту Радіо Свобода.

– Провідник організації «Патріот України», до якої ми належимо, Андрій Білецький, першим ініціював створення добровольчих загонів. На нас вийшов Олег Ляшко, він узгодив із Міністерством внутрішніх справ, що необхідна допомога саме в Маріуполі. Це було напередодні 9 травня. Ми вилетіли туди, завдяки Ляшку отримали першу зброю. Не побоявся давати начальник відділку Маріуполя, якого на жаль потім викрали, Андрущук. Після цього на базі комплексу «Козацький» і було зроблено мобілізаційний пункт. У батальйоні «Азов» наразі 60% бійців – це уродженці Cхідної України, в тому числі Донбасу. Інші 40%, фактично, є киянами. Андрій Білецький зміг створити батальйон «Азов» як боєздатну одиницю в кількості 250 чоловік.

– Як фінансується батальйон та за яких умов живуть добровольці на Сході?

Жодної копійки держава не дала на утримання батальйону
– Все, починаючи від шкарпеток, закінчуючи кевларовими касками і сферами, – придбано за рахунок добровільних пожертв громадян-українців. Тому я і кажу: ця війна вітчизняна для нас, народна війна. Тому що весь народ споряджає батальйон на війну. Життєдіяльність одного бійця коштує 200 гривень. У це входить проживання на базі, ми ж не загарбники, щоб захопити і не платити. Також сюди входить харчування і бензин: виїзди бойові або виїзди на полігон. Жодної копійки держава не дала на утримання батальйону.

– Чому викрадення людей на Сході переросли в метод терору?

Наша влада робить зараз величезну помилку, не розповідає, що ми викупаємо полонених
– Це цілий бізнес зараз у них. Наша влада робить зараз величезну помилку, не розповідає, що ми викуповуємо полонених. Наприклад, того ж начальника маріупольської міліції Валерія Андрущука було викуплено за 200 тисяч доларів. Гроші дав молодший брат Тарути (голова Донецької ОДА – ред.). Це факт, але це мають знати люди, що «Чечен» (керівник сепаратистського силового блоку – ред.) торгує людьми, викрадає і продає. Зараз у підвалі на Грецькій у Маріуполі 8 заручників. Наприклад, викрадають циганського барона, щоб «збити» з циган гроші. Про яку ідейність «ДНР» може іти мова?
Бійці, які нещодавно поповнили батальйон «Азов»
Бійці, які нещодавно поповнили батальйон «Азов»

– А що, якщо новообраний президент Петро Порошенко оголосить про припинення АТО і почне активні переговори з сепаратистами?

Путін, влаштувавши зараз безлад у нас на Сході і півдні, досягає двох цілей. Перше: він дестабілізує ситуацію в Україні. І друге: він позбувається буйних на своїй території
– Я думаю, що президент – мудра людина і не зробить політичного самогубства. Тому що виступити проти єдності країни, пожертвувати Кримом чи якимсь східним регіоном – це по-суті є політичним самогубством. Путін, влаштувавши зараз безлад у нас на Сході і півдні, досягає двох цілей. Перше: він дестабілізує ситуацію в Україні. І друге: він позбувається буйних на своїй території. Він цих дебілів відправляє. Але він не враховує інше, що серед росіян є велика частина тих, хто готова вже зараз стати до боротьби з ним, навіть зі зброєю в руках. Два десятки таких людей є бійцями спецбатальйону «Азов».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG