Доступність посилання

ТОП новини

Танки в Україні обернуться для Росії новими санкціями США і ЄС? (Світова преса)


Світова преса коментує перетин кількома російськими танками кордону з Україною, вказуючи на час такого кроку – напередодні планованого підписання економічної частини Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Також газети активно коментують загострення ситуації в Іраку, вказуючи на сектантську його природу і вплив іноземних держав-суперників на Близькому Сході.

Брюссельське видання EUObserver пише про занепокоєння, яке викликало в ЄС та США повідомлення про перетин російськими танками українського кордону. Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зателефонував президентові України Петру Порошенку і закликав Росію припинити будь-яку військову активність на сході України. А речниця Держдепартаменту США Джен Псакі сказала, що в разі підтвердження вторгнення, це означає серйозну ескалацію, яка непокоїть. Як зауважує видання, ескалація сталася на тлі підготовки ЄС та Україною підписання економічної частини Угоди про асоціацію, яка юридично унеможливить членство України в Євразійському союзі, в якому домінує Росія. Євросоюз та США кажуть, що накладуть на Росію нові санкції якщо вона не докладе зусиль для припинення насильства на сході України до саміту ЄС 27 червня, на якому і має бути підписана економічна частина угоди. Видання звертає також увагу на слова міністра оборони Німеччини Урсули фон дер Лейен, яка визнала, що Росія нині перестала бути партнером Європи. А Німеччина, яка раніше дуже ретельно вибудовувала тісні відносини з Росією, нині вустами глави свого оборонного відомства наголосила, що НАТО не буде стояти осторонь, якщо президент Путін порушить суверенітет чи територіальну цілісність країн, які нині в НАТО, а раніше були за «залізною завісою».

Американський часопис Foreign Policy пише про ескалацію і бойові дії в Іраку, де бойовики «Ісламської держави Іраку та Великої Сирії» захопили значні терени, включно з другим за чисельністю містом Іраку Мосулом. Назва статті в часописі досить промовиста: Битва за Ірак є саудівською війною проти Ірану. Сектантська війна сунітських ісламістів проти іракського уряду на чолі з шиїтським прем’єром Нукрі аль-Малікі є суперництвом сунітських Саудівської Аравії та менших країн Перської Затоки з шиїтським Іраном. «Така невдача іракського прем’єра Малікі роками була мрією короля Саудівської Аравії Абдулли. Він ставився до Малікі як до іранської маріонетки, відмовившись надіслати посла до Багдада і заохочуючи Кувейт, Бахрейн, Катар, Об’єднані Арабські Емірати та Оман до подібного прохолодного підходу», – пише видання. На тлі того, що спроба скинути президента Сирії Асада – і цим завдати удару по Ірану – наразі не вдалася, події в Іраку надають саудівцям нову таку можливість.

Газета Washington Post вміщує статтю під назвою: «Останній демократичний Чемпіонат світу з футболу?» Автор звертає увагу на вже звичний ритуал приготувань в останню хвилину: стадіони перед Чемпіонатом ще не готові, в готелях немає гарячої води, дороги в жалюгідному стані, а спортсменам немає де спати. Однак в Бразилії вже кілька місяців тривають протести проти зависокої ціни проведення Чемпіонату світу з футболу. Запам’ятався виданню малюнок на стіні однієї будівлі: голодна дитина, якій немає чого їсти, окрім футбольного м’яча… І все ж таки Бразилія – демократія, тому в ній і можливі протести. А от місця проведення наступних Чемпіонатів світу з футболу не зовсім демократичні, вказує газета. Росія прийматиме Мундіаль в 2018-му році, а Катар – в 2022. Які там протести! Демократії не можуть миритися з фінансовими зловживаннями і перебільшеною витратою державних коштів. І в Бразилії масові вуличні протести проти задорогого Чемпіонату вже колосально понизили рейтинг президента Ділми Руссефф. Відтак, бразильський футбольний карнавал буде останнім проведеним в умовах демократії в наступні вісім років, зауважує газета.
  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG