Доступність посилання

ТОП новини

Авторка «Гаррі Поттера» віддає 1 мільйон фунтів на агітацію проти незалежності Шотландії


Прапор Шотландії
Прапор Шотландії
Лондон – За менш ніж 100 днів до референдуму про можливість відокремлення Шотландії кампанія агітації прихильників та опонентів шотландської незалежності набирає обертів.

Останні опитування свідчать, що незалежність підтримує від третини до приблизно 40% шотландців.

Багато з них висловлюються за більші самоврядні права у межах Великої Британії, але оскільки до референдуму 18 вересня ще чимало часу, настрої можуть змінитися і результати зараз передбачити важко.

Однією з гучних новин кампанії стало повідомлення, що британська письменниця Джоан Ровлінґ, відома своїми книгами про Гаррі Поттера, віддала мільйон фунтів стерлінгів на агітацію за збереження Шотландії у складі Сполученого Королівства.

Джоан Ровлінґ мешкає в шотландській столиці, в Единбурзі, і не раз наголошувала на своїх зв’язках із Шотландією.

«Я на чверть шотландського походження зі сторони матері. Мої батьки зустрілися й одружилися в Шотландії», – розповідала письменниця в одному з інтерв’ю місцевому телебаченню і вказувала, що Гоґвортс, вигадана школа головного героя її всесвітньовідомих книг Гаррі Поттера, розташована в Шотландії.

Саме майстерно викладені на папері фантазії Ровлінґ зробили її однією з найвідоміших і найбагатших жінок світу.

Вона наголошує, що любить Шотландію, бачить там майбутнє для себе та своїх дітей і вважає, що добробут шотландцям буде краще гарантований за умови збереження Сполученого Королівства.

Гроші агітаторам

Мільйонну пожертву отримає організація, що провадить агітацію проти незалежності.

Марґарет Карен, чільна представниця Лейбористської партії у Шотландії і активістка агітаційної кампанії, привітала внесок Ровлінґ.

«Це не така сума, як кількамільйонні внески, які отримали активісти кампанії «За» незалежність, але наша кампанія під гаслом «Краще разом» отримує і багато невеликих пожертв. Ми за них також дуже вдячні, бо усе це разом дає нам можливість поширювати повсюди у Шотландії роз’яснення, що разом ми досягли і досягнемо ще кращого, і що треба сказати «Ні, дякую» незалежності», – наголосила представниця Лейбористської партії у Шотландії.

Тим часом прихильникам незалежності Шотландії також не бракує ні натхнення, ні, ймовірно, грошей.

Найбільшою пожертвою на потреби агітації самостійників стали 3,5 мільйони фунтів від Криса і Коліна Веірів з їхнього лотерейного виграшу.

Окремо 2 мільйони фунтів вони пожертвували на потреби самостійницької Шотландської Національної партії, яка становить зараз більшість в автономному парламенті Шотландії.

Лідер ШНП Алекс Салмонд вважає позицію Ровлінґ винятком.

«ДЖ. К. Ровлінґ має право давати гроші, кому захоче і має право висловлювати свої погляди. Але, коли йдеться про представників мистецьких кіл, то загальне враження таке, що більшість із них підтримують кампанію «За» незалежність», – сказав шотландський політик, коментуючи грошову пожертву та заяву письменниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG