Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: припинити підтримку сепаратистів; Лавров: припинити «каральну операцію»


(архівне фото)
(архівне фото)
Державний секретар США Джон Керрі закликав у суботу міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, щоб Москва чітко висловила зобов’язання покласти край потокові зброї та іншої підтримки сепаратистам в Україні.

У перебігу телефонної розмови Керрі висловив глибоку стурбованість із приводу збиття сепаратистами українського літака, в якому загинули 49 військових, а також потоку важких озброєнь і бойовиків через російсько-український кордон, повідомив Державний департамент.

Держсекретар також вимагав від Лаврова домовлятися з Києвом про перемир’я і політичний діалог.

Крім того, він закликав до справедливого вирішення газової суперечки між Росією й Україною.

У Росії про цю розмову повідомили натомість, що Лавров наголошував Керрі на необхідності «негайного припинення каральної операції на Південному Сході» України й закликав США «використати свій вплив на владу України», щоб домогтися від неї, зокрема, «прямих переговорів із представниками південно-східних регіонів».

Збиття літака засудили в суботу і в Білому домі США. Крім того, речниця Білого дому Лора Лукас Маґнуссон наголосила: «Нас і далі глибоко непокоїть становище на Сході України, зокрема, той факт, що угруповання бойовиків і сепаратистів отримали з Росії важкі озброєння, включно з танками. Це значна ескалація».

У ніч на суботу сепаратисти збили український військово-транспортний літак Іл-76, який віз на утримуваний українськими силовиками аеропорт Луганська особовий склад для ротації, техніку, спорядження та продовольство. Усі 49 людей на борту загинули. У штабі АТО заявляють, що літак збили з російської зброї.

Крім того, США і НАТО підтвердили, що танки, які останніми днями були введені до України до рук сепаратистів, відповідають наявним в арсеналі Росії, хоча, як і при захопленні Криму, не мають прямих позначень про належність до Росії. В Україні так само заявляють про свідчення, що з Росії бойовикам передали і реактивні системи залпового вогню «Град», що їх сепаратисти вже спробували використати на Донеччині.

Росія твердить, що не постачає зброї сепаратистам в Україні. Натомість вона називає боротьбу Києва зі збройними сепаратистами в кількох частинах Донецької і Луганської областей на Сході України «каральною операцією проти мирного населення на Південному Сході».
XS
SM
MD
LG